Η Σερβια στρέφεται στις ΗΠΑ για να σώσει λίγο από το Κόσοβο

Ντάτσιτς: Η οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κόσοβο μοναδική λύση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς υποστήριξε την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για σαφή οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κόσοβο. Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε, χθες, ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου θα επιτευχθεί μόνο με συμβιβασμό, που θα προσβλέπει στη σαφή και μόνιμη οριοθέτηση των δύο

μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων που ζουν στο Κόσοβο.

Ο επικεφαλής του σερβικού κράτους διευκρίνισε ότι η άποψη αυτή είναι προσωπική και η τελική πρόταση της σερβικής πλευράς θα διαμορφωθεί μετά από δημόσιο διάλογο με τους Σέρβους του Κοσόβου ενώ, εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα τεθεί προς επικύρωση σε δημοψήφισμα.

“Θέλω να υπενθυμίζω ότι αυτήν την άποψη που εξέφρασε ο κ. Βούτσιτς εγώ την υποστηρίζω εδώ και δέκα χρόνια. Πιστεύω ότι είναι η μόνη δυνατή λύση που μπορεί άμεσα να εξαλείψει ένα οξύ πρόβλημα” εκτίμησε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, ενώ τόνισε ότι λειτουργεί ευνοϊκά για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου η αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ. “Η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει υπό την έννοια ότι, ενώ στο παρελθόν υποστήριζε ότι το θέμα του Κοσόβου λύθηκε οριστικά και έμενε μόνο να το αναγνωρίσουμε κι εμείς, τώρα η νέα διοίκηση είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις για δημιουργικές και ευέλικτες λύσεις” επισήμανε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και ανέφερε ότι η λύση με συμβιβασμό στο ζήτημα του Κοσόβου υποστηρίζεται πλέον από όλες τις μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στο θέμα, εκτός από την Γερμανία.

“Η Γερμανία βρίσκεται απέναντι και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξουν τα σύνορα, και εμείς απαντάμε πως η Σερβία υπέστη πρώτη αλλαγή των συνόρων. Αφού ανοίξατε μια φορά το κουτί της Πανδώρας δεν μπορείτε τώρα να το κλείσετε, έτσι, λέγοντας ότι δεν συνέβη τίποτα και εδώ σταματούν τα πάντα” επισήμανε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Πρέσβης ΗΠΑ: Σερβία και Κόσοβο να προτείνουν την τελική λύση

Skot

Πρόσθεσε ότι όσο πιο σύντομα γίνει η εξομάλυνση, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει η πορεία και των δύο χωρών για ένταξη στην ΕΕ

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάιλ Σκοτ, δήλωσε στη σερβική εφημερίδα Blic ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ακούσουν και να βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Πρόσθεσε ότι όσο πιο σύντομα γίνει η εξομάλυνση, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει η πορεία και των δύο χωρών για ένταξη στην ΕΕ.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις συζητήσεις μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου», είπε και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προτείνουν επιλογές για την τελική λύση.«Είναι καιρός οι χώρες να είναι δημιουργικές και ευέλικτες. Θα πρέπει να προτείνουν μια λύση. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ακούσουν και να βοηθήσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Σκοτ.Αρέσει σε %d bloggers: