Νέα επιδείνωση στο κοστος του ευρώ για την Ελλάδα. Ανέβηκε στο 4,3% εναντι 0,31% της Γερμανίας

Η  μικρή  μείωση  που είχαν τα ελληνικά ομόλογα την Τρίτη, λαμβάνοντας «σήμα» από την ηρεμία που επικράτησε στις διεθνείς αγορές μετά την έντονη αναταραχή που προκάλεσε η Τουρκία, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά εφήμερη, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να έχουν επιστρέψει στην οδό της επιδείνωσης, τη στιγμή που και η ιταλική αγορά ομολόγων σημειώνει έντονη μεταβλητότητα το τελευταίο διήμερο.

Έτσι,  το κοστος δανεισμού ευρώ  από το ελληνικό δημόσιο  μέσω 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,302% με άνοδο της τάξης του 0,85% ποσοστό ακριβότερο από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης!

Η διαφορά με το γερμανικό επιτοκιο δανεισμου να αγγίζει τις 3,98%.

Το κοστος του ευρό ειναι ήδη στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου (τις παραμονές του Eurogroup), ενώ από την περασμένη Πέμπτη όπου και ξεκίνησαν οι αναταράξεις λόγω Τουρκιάς και Ιταλίας έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 10,5%.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενισχύεται επίσης (κατά 0,80%) και στο 3,316%, σε υψηλά επτά εβδομάδων. Ανοδικά κινείται και η απόδοση του 7ετούς αγγίζοντας το 3,881% από 3,864% χθες.

Παρά τον περιορισμό των ανησυχιών στις διεθνείς αγορές για την εξάπλωση της τουρκικής κρίσης αλλά και τη χθεσινή έκθεση της Societe Generale η οποία τόνισε ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν πιο ασφαλή επιλογή από τα ιταλικά, το κλίμα γύρω από την Ελλάδα παραμένει επιφυλακτικό με τη μεταβλητότητα να είναι έντονη.

Ανάλογο είναι και το κλάμα στην ιταλική αγορά όπου οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο σημείωσαν άλμα 5 μ.β στο άνοιγμα και μετά υποχώρησαν, με το spread να διαμορφώνεται στις 287 μ.β.

Όπως σημειώνει και η Roubini Economics, η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνει πολύ περιορισμένη λόγω του ότι οι τίτλοι συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού, η ρευστότητα είναι πολύ χαμηλή αλλά και η μεταβλητότητα είναι πλέον πολύ έντονη. Αν και η απώλεια του waiver δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το επόμενο διάστημα, ωστόσο αυτό το εγχείρημα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο, όπως τονίζει.


Αρέσει σε %d bloggers: