Η χρεοκοπία του τουρκικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Turk Telekom υπό το βάρος των δανείων της αποτελεί καίριο δείγμα για τον τρόπο που το ιδιωτικό χρεος συνδέεται με το δημόσιο.

Η Turk Telekom δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της, που ανέρχονται σε 4,7 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών να περάσει στις πιστώτριες τράπεζες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 40%, ενώ μόνο σήμερα υποχώρησε κατά 4,5%.

Η φαινομενική  αιτία για τη χρεοκοπία της Turk Telekom είναι ότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Δεδομένου ότι η τουρκική λίρα κατρακυλά τον τελευταίο καιρό, έχοντας υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 40% και λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, τα προβλήματα της εταιρείας γιγαντώθηκαν.

Δυστυχώς δε, αναμένεται την ίδια τύχη να έχουν κι άλλες μεγάλες εταιρείες στη γειτονική χώρα, με τον κατασκευαστικό τομέα να κινδυνεύει περισσότερο λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων του τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Turk Telekom εκτός από την Τουρκία δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, κατέχοντας πακέτα μετοχών εγχώριων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.