3,5 δισ. πακέτο υποσχέθηκε ο Τσίπρας το διάστημα…. 2019-2022

Εντελώς προεκλογική, αλλά και χωρίς όραμα για την μετα-μνημονιακή Ελλάδα, ήταν η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην καθιερωμένη ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων, που ο ίδιος προσδιόρισε σε τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ με ορίζοντα τετραετίας!

Αναλυτικά τα μέτρα:

Κατώτατος μισθός

Στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνεται και η  αύξηση του κατώτατου μισθού απο το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ (που θα καταργούσε το 2015) που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

Ασφαλιστικές εισφορές

Από 1/1/19 επίσης, μειώνονται οι  ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.

Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον  για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς

Καταβολή μέχρι το τέλος του έτους σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Φορολογία επιχειρήσεων

Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Επιδότηση ενοικίου

Από την  1/1/19, πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από μολις 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Προσλήψεις

Άμεσες 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

Φόρος επιτηδεύματος

Από 1/1/19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Ασφαλιστικές εισφορές για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα

Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

ΦΠΑ

Aλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ από την 1/1/21 με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Και το  γήπεδο του ΠΑΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της ομιλίας του ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση θα παραχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση το χώρο του στρατοπέδου που βρίσκεται στην περιοχή της Ανω Τούμπας, με σκοπό ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει το νέο του γήπεδο! Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είμαι σε θέση να ανακοινώσω πως παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση το χώρο του στρατοπέδου που βρίσκεται στην Ανω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο των ευρωπαϊκών προδιαγραφών που του αξίζει, όπως και σε όλη την πόλη».

Aνάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ

Επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ. Στόχος το 2019 να γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια ΔΕΘ με σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές και ένα νέο πάρκο στο κέντρο της Πόλης.

Για το brain drain

Προγράμματα για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους.

Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

Οι Συντάξεις

Για τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός δεν θελησεαπό το βήμα της ΔΕΘ να υποσχεθεί ότι θα πάρει πίσω τις μειώσεις. Είπε όμως ότι τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ (για περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019) δεν είναι αναγκαία και ότι η κυβέρνηση, αφού επαληθεύσει το γεγονός αυτό από τα στατιστικά στοιχεία θα εξηγήσει τη θέση της στους εταίρους, περί τα μέσα Οκτωβρίου.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, φαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται την ελληνική θέση και «είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική προσαρμογή για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί».


Αρέσει σε %d bloggers: