Πούτιν και Ερντογάν «αμφισβητούν» τον Βαρθολομαίο και σχεδιάζουν τον αφελληνισμό της ορθοδοξίας

Ρήξη με την ελληνορθοδοξία και ταύτιση Ρωσίας – Τουρκίας  στο στόχο του αφελληνισμού  της ορθοδοξίας και του  ηγετικού ρόλου  του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Φανάρι, επιλεγούν τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία.

Πλέον αμφισβητούν φανερά την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου! Η Μόσχα μάλιστα επιδιώκει  πρωτοκαθεδρία  της Ρωσίας στα θέματα της παγκοσμίου ορθοδοξίας και την κατάληψη της ηγεσίας  του όχι από το οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά  από το Πατριαρχείο της Ρωσίας.

Εδώ και καιρό άλλωστε οι σχέσεις των Πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης και Μόσχας, είναι πολύ ψυχρές, ενώ το θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας είναι το τελευταίο σε μια σειρά γεγονότων. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν οι Ρώσοι ιερωμένοι αμφισβήτησαν ανοιχτά την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, υιοθετώντας εμμέσως ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα της Άγκυρας.

Πιο συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Βολόκολαμσκ, Ιλαρίων, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 TV, είπε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν αναγνωρίζεται με την ιδιότητα του «Οικουμενικού» από τους περισσότερους Ορθοδόξους.

Απείλησε μάλιστα με αντίμετρα και διακοπή της κοινωνίας μεταξύ των δύο Πατριαρχείων, εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν επανεξετάσει την απόφασή του για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανιας Η ρωσική εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο βεβαίως. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διακόψουμε τις κανονικές μας σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη ειπε ο Μητροπολίτης.

Αυτό   στην θεωρία σύμφωνα με τους Ρώσους θα σημαίνει πως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του – όπως κάνει σήμερα – «ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως».

Τουλάχιστον οι  Ρωσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν τον αναγνωρίζουν  και θεωρούν ότι από τις πράξεις του, θα διασπάσει τον ορθόδοξο κόσμο στην πράξη. Βεβαίως ο οικουμενικός πατριάρχης ειναι πατριάρχης όλων των εκκλησιών παγκοσμίως ανεξάρτητα το τι λένε για ίδιον όφελος  οι Ρωσοι!

Άλλωστε  η Τουρκία πότε δεν είδε με καλό ματι την ύπαρξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και θα έκανε τα πάντα για να «ξεριζώσει» από εκεί την καρδιά της Ορθοδοξίας. Το επιχείρησε μάλιστα το 1922 χωρίς  επιτυχία ζητώντας την μεταφορά του εκτός Τουρκίας προτείνοντας το Αγιο όρος!

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, είχε ήδη δείξει τις ακραίες διαθέσεις του καθώς μιλώντας σε ιερωμένους στη Μόσχα τον Ιούλιο είχε πει: «Οι προσπάθειες απομάκρυνσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε Πανορθόδοξη καταστροφή».

Οι  τελευταίες προσπάθειες των Ρώσων στην πρόσφατη ιστορία να διεισδύσουν στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν το 2008, όταν ο τότε Μόσχας, Αλέξιος, ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον διορισμό Ρώσων κληρικών στο ρωσικό προξενείο της Πόλης και τη ρωσική πρεσβεία κάτι που ο Βαρθολομαίος αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Με τον θάνατο του Αλεξίου και τη διαδοχή του από τον Κύριλλο άρχισε το φλερτ με την Τουρκία. Η Άγκυρα που θα ήθελε διακαώς αν μη τι άλλο την αποδυνάμωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσέφερε κάθε διευκόλυνση σε Ρώσους ιερείς την ώρα που έδινε μετά βίας τρίμηνη βίζα σε Έλληνες ιερωμένους.

Υπενθυμίζεται πως, στο παρελθόν είχαμε ακόμα ένα θερμό επεισόδιο ενδεικτικό της υπονόμευσης του Οικουμενικού Θρόνου.  Την ακύρωση της συμμετοχής της Ρωσικής Εκκλησίας στο Πανορθόδοξο Συμβούλιο που διοργανώθηκε στην Κρήτη. Μάλιστα τότε οι Μοσχοβίτες είχαν επιλέξει να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους μόλις τρεις εβδομάδες από την έναρξή της με έκτακτη σύσκεψη της Αγίας Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας στις 13 Ιουνίου 2016.

Τέλος δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής οι εξελίξεις μετά την συμμαχία- στο πεδίο της Συρίας- του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομόλογού του Ταγιπ Ερντογάν.

πληροφορίες:  NewsBomb


Αρέσει σε %d bloggers: