Ιντλίμπ: Η Ρωσική αρκούδα έβγαλε την Τουρκία από το μαντρί για να την φάει;

Η Ρωσία φούσκωσε το μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογαν και χρησιμοποίησε την Τουρκία για να προκαλέσει προβλήματα στην Δύση. Η κατάληξη ήταν η Τουρκία να θεωρηθεί αναξιόπιστη και απομονωθεί από τους -βασικούς και διαχρονικούς- σύμμαχους της στρεφόμενη ανοικτά προς τον νέο μεγαλο της υποτιθέμενο  φίλο και σύμμαχο την Ρωσία!

Μια Ρωσία που έκανε τα στραβά μάτια ακόμη και στην εισβολή της Τουρκίας στην Β. Συρία και στην δημιουργία στην περιοχή  του Ιντλίμπ εφτά (7) πολύ καλά εξοπλισμένων «παρατηρητηρίων¨ σε μια προσπάθεια αλλαγής της συνθήκης της Λωζάνης.

Κι όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου  η παγίδα πήρε να κλείνει. Παραδοσιακά αναξιόπιστη-  ακόμη και με αδελφούς Λαούς όπως οι Σερβοι- η Ρωσια  αποφάσισε την ανακατάληψη του Ιντλίμπ με βιτρίνα τον στρατό του Ασαντ και πρόσχημα την νομιμότητα και την ακεραιότητα των συνόρων. Ο εταίρος «παίκτης» στην περιοχή -το ΙΡΑΝ- συμφώνησε, και επιχείρηση σχεδιάζεται ήδη παρά την αντίδραση της Τουρκίας.

Πρόσφατο άρθρο έκκληση του Ερντογαν στο διεθνή τύπο,  με το οποίο εκλιπαρούσε να σωθεί η Ιντλίμπ  για να μην υπάρξει νέα προσφυγική κρίση έπεσε στο κενό. Τα αυτιά των δυτικών είναι κλειστά.

Το σχέδιο φαινεται πλέον ολοκάθαρα! Η Ρωσική αρκούδα μοιάζει να έβγαλε την Τουρκία από το μαντρί για να την φάει.  Αν η Τουρκία ήλπιζε ότι με την στροφή θα έχει να κερδίσει ανταλλάγματα, στην πραγματικότητα η συμμαχία με την Ρωσία δεν υπηρξε ποτέ  ως αξιόπιστη συμμαχία αλλά ήταν τυχοδιωκτική. Και το Ιντλιμπ είναι έξω από το μαντρί.

Η Τουρκία στελνει στρατό – εφόδια στο Ιντλιμπ

Δημοσίευμα των Τάϊμς της Ασίας ανέφερε χθες πληροφορίες από το Ιντλίμπ ότι η Τουρκία προχώρησε σε αποστολή στρατιωτικού εφοδιασμού στην περιοχή.

Το γεγονός αυτό ακολούθησε την πρόσφατη συνάντηση κορυφής της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ιράν, όπου πάρθηκε η απόφαση για την ανακατάληψη της επαρχίας Ιντλίμπ, όπως μεταδίδει  to Channel News Asia.

Είναι φανερό  ότι η Τουρκία, με πρόσχημα της πιθανή προσφυγική κρίση, άρχισε να στελνει πυρετωδώς στρατιωτική της βοήθεια στους Ισλαμιστές αντάρτες «με την ελπίδα να αποκρούσουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και των Ρώσων.

Οι Τούρκοι «υποσχέθηκαν πλήρη τουρκική στρατιωτική υποστήριξη για μια μακρά, παρατεταμένη μάχη», δήλωσε ένας ανώτερος διοικητής των αντικυβερνητικών δυνάμεων που συμμετέχει στις συνομιλίες με τους Τούρκους αξιωματούχους. « Αυτά τα όπλα θα επιτρέψουν την συνέχιση της μάχης και θα μας εξασφαλίσουν από εξάντληση των εφοδίων σε ένα πόλεμο φθοράς», κατέληξε ο διοικητής.

Εξ’ άλλου η ρωσική ηλεκτρονική εφημερίδα Russia Insider αναδημοσιεύει ρεπορτάζ του Jason Ditz στο αμερικανικό δελτίο Antiwar Com, ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με τανκς και θωρακισμένα οχήματα, στην επαρχία Ιντλίμπ, σε ενίσχυση των τουρκικών στρατιωτικών θέσεων στην Βόρειο Συρία.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ενισχύσεις αποβλέπουν να αποτρέψουν την στρατιωτική επίθεση του στρατού της Συρίας εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, που είναι υπό τον έλεγχο διαφόρων Ισλαμιστικών ανταρτικών φατριών, μεγαλύτερη των οποίων είναι το  Μέτωπο αλ Νούσρα της ΑλΚάϊντα.

Επιπλέον της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της στο Ιντλίμπ, η Τουρκία έστειλε μεγάλες ποσότητες πρόσθετων όπλων και πυρομαχικών στους Ισλαμιστές αντάρτες. Εκπρόσωποί τους δηλώνουν πως η Τουρκία τους διαβεβαίωσε ότι θα τους εξασφαλίσει στρατιωτική υποστήριξη «για μια μακρά, παρατεταμένη μάχη».

Το Ιντλίμπ και πέριξ περιοχές αποτελούν τον τελευταίο θύλακο των Τζιχαντιστών στο έδαφος της Συρίας. Η ανακατάληψη αυτής της περιοχής θα σήμαινε το τέλος του πολέμου, αλλά για την επίτευξή της θα απαιτηθεί μια μεγάλη επίθεση. Συριακά και ρωσικά αεροπλάνα  διεξάγουν βομβαρδισμούς στα προάστια, επιχειρώντας να αδυνατίσουν τις αντιστάσεις πριν την χερσαία επιχείρηση, ο χρόνος έναρξης της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί.


Αρέσει σε %d bloggers: