Μοιράζει απειλές η Άγκυρα φοβούμενη άξονα στην κυπριακή ΑΟΖ

Η προοπτική αμερικανογαλλικής συνεργασίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μέσω κοινοπραξίας μεταξύ ExxonMobil και TOTAL κρύβεται πίσω από τις απειλές που έχει αρχίσει να μοιράζει η Άγκυρα προς πάσα κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η συνεργασία των δύο κολοσσών στα θέματα ενέργειας είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο με βάση τα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης –την περασμένη Τετάρτη– για αδειοδότηση του οικοπέδου 7. Το συγκεκριμένο οικόπεδο συνορεύει και με το Οικόπεδο 6 και με το Οικόπεδο 10 στα οποία θα μπει το γεωτρύπανο της TOTAL και της ExxonMobil αντίστοιχα.

Με δεδομένη την υποστήριξη των κυβερνήσεων των χωρών προέλευσης των δύο κολοσσών, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αλλάζει άρδην η ισορροπία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, με την Τουρκία να διαβλέπει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ίδια δεν θα έχει περιθώρια αντίδρασης, όπως έκανε στην περίπτωση της ENI. Προκειμένου να προλάβει καταστάσεις, η Άγκυρα έχει αρχίσει να βρυχάται και να μοιράζει προκαταβολικά απειλές. Όπως προκύπτει και από τη χθεσινή επίσκεψη στο Προεδρικό του Ανώτερου Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της ExxonMobil, Neil Chapman, η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, προχωρώντας ωστόσο κανονικά με το ερευνητικό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ και συνάμα προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησής του.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το Οικόπεδο 7. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανή η συνεργασία της ExxonMobil με την TOTAL/ENI, δεδομένης της προέκτασης του «Καλυψώ» στο Οικόπεδο 7. Ένα δεδομένο που εκτιμάται ότι ακόμα και αν η ExxonMobil  πάρει άδεια για το «7», θα πρέπει να συνεργαστεί με την TOTAL/ENI στο τέλος της ημέρας. Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κολοσσών, κάτι το οποίο φαίνεται να βλέπει με θετικό μάτι η Κυβέρνηση για πολλούς λόγους. Προς το παρόν όμως, θα αναμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ο Neil Chapman, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά για τις πληροφορίες περί συνεργασίας της ExxonMobil με την TOTAL, αρκέστηκε να αναφέρει ότι είναι πολύ πρώιμο και προς το παρόν επικεντρώνονται στο Οικόπεδο 10.

Πηγή: philenews.com


Αρέσει σε %d bloggers: