Έτοιμο το eurogroup να παραδώσει την Ιταλία έρμαιο στις αγορές!

Από την αρχαιότητά  το χρέος ήταν  το μέσο για την απώλεια της ελευθερίας.

Η κρίση στην Ιταλία

Στο ιταλικό ζήτημα, σύμφωνα   με αναλυτές, το μεγάλο θέμα στο eurogroup  θα είναι να μην μπει η Ιταλία με την ασκούμενη πολιτική σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ), διότι αυτό θα έχει πολύ πιο μεγάλες επιπτώσεις, ειδικά στις αγορές.

Ήδη ενημερώνονται όλοι με δημοσιεύματά και διαρροές ότι οι δυνατότητες «αντίδρασης» των θεσμών θα είναι περιορισμένες.

Η «ποινή» για ένα κράτος που δεν συνετίζεται έρχεται μετά από μία μακρόσυρτη διαδικασία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανιών, προβλέπει «πέναλτι» ίσο με το 0,25% του ΑΕΠ και εν συνεχεία με το 0,5% του ΑΕΠ και δεν έχει μέχρι στιγμής ποτέ εφαρμοσθεί.

Αν λοιπόν η «διαμάχη» οδηγηθεί σε μία τέτοια εξέλιξη, στο μεσοδιάστημα το χρέος θα γιγαντώνεται ακόμη περισσότερο και ο μεγάλος «τιμωρός» της Ιταλίας (και όχι μόνο) θα είναι οι αγορές.

«Μη βιώσιμο σε όρους 2ου Μνημονίου το χρέος  της Ιταλίας» μας θυμίζουν οι κοινοτικοί

Είναι χαρακτηριστικό του προβλήματος ότι στο 2ο μνημόνιο της Ελλάδας, όταν οι θεσμοί αποφάσιζαν το όριο βιωσιμότητας χρέους στο 120% του ΑΕΠ είχαν ως «ορόσημο» την Ιταλία, εξηγούν στελέχη που μετείχαν τότε στην διαπραγμάτευση. Ο λόγος ήταν ότι τότε το χρέος της Ιταλίας έφτανε στο 120% του ΑΕΠ και έπρεπε να είναι… βιώσιμο για ευνόητους λόγους διατήρησης της ευστάθειας της ΕΕ.

Σήμερα, το Ιταλικό χρέος έχει ξεπεράσει κατά 12 ολόκληρες μονάδες αυτό το «πλαφόν» και αγγιζει το 132%  του ΑΕΠ. Σε αξία δε είναι εξωφρενικό, στα 2,3 τρισ. ευρώ περίπου…

Όλα δείχνουν έτοιμα  ώστε   το eurogroup να παραδώσει την Ιταλία στις αγορές αιχμάλωτη του χρέους της. Είναι  γνωστό  από την αρχαιότητά  ότι το χρέος ήταν  το μέσο για την απώλεια της ελευθερίας.


Αρέσει σε %d bloggers: