Αριστερά και Πατριωτισμός! Το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας που μόνιμα ενοχλεί το σύστημα!

Ας κάνουμε μερικές παραδοχές:

Η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ και η αποτίναξη του αμερικανογερμανικού ζυγού ειναι μια ειναι βαθιά πατριωτική πολιτική επιλογή.

Το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας προς όφελός του λαού και την κατεύθυνση του σοσιαλισμού δεν ειναι μόνο αριστερό αίτημα.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν γινεται με ένα κόμμα, με μια τάξη ή με μια εσωκομματική «καθαρή» ιδεολογικά μικρή οργάνωση.

Για να γίνει εφικτό ένα εγχείρημα τέτοιων διαστάσεων, χρειαζόμαστε την μεγαλύτερη δυνατή Λαϊκή και εθνική ενότητα.

Στο πολιτικό στερέωμα μόνο η ΛΑΕ με το αντιευρωπαϊκό αντιαμερικανικό πατριωτικό μήνυμα της, βαζει πλέον στο προσκήνιο το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας από τα αριστερά. Πιθανόν να γίνει κυρίαρχο αίτημα ξανά μετά από δεκαετίες ευρωραγιαδιασμού.

Λίγη Ιστορία

Πρώτη φορά που τίθεται το αίτημα της ανεξαρτησίας στην περιοχή μας με αξιώσεις ειναι προεπαναστατικά, και τίθεται από τον Ρήγα και αργότερα από τους φιλικούς. Ελευθερία ισότητα αδελφότητα!

Η ίδρυση της Ελλάδος ως προτεκτορατο των μεγάλων δυνάμεων, με ξενόφερτο Βασιλιά και ξένα κομματα το Ρωσικό, το Γαλλικό και το Αγγλικό θα έπρεπε να φέρνει στην επικαιρότητά αυτό το αίτημα. Όμως το φτωχό μορφωτικό επίπεδο του Λαού και η απουσία χειραφετημένης αστικής τάξης με σχέδιο, δεν αφήνουν πολλά περιθωρια για να μπει στο προσκήνιο το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας και της αποτίναξης της κηδεμονίας. Παρολα αυτά όλο τον 19ο αιώνα ξηλώνονται σταδιακά οι εξουσίες της ξενόδουλης μοναρχίας στην Eλλάδα.

Το πρώτο σοσιαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα φτιάχνεται γύρω στο 1900. Προϋπήρχαν σοσιαλιστικές ομάδες και μεμονωμένοι σοσιαλιστές, κυρίως διανοούμενοι.
Στα Επτάνησα, που είχαν κοινωνική δομή αντίστοιχη των δυτικών κοινωνιών, φτιάχτηκαν τα πρώτα κινήματα
ριζοσπαστών, αρχικά με εθνικιστικό προοδευτικό πρόσημο και αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα, έπειτα με πιο ριζοσπαστικό προσανατολισμό.
Βοηθήθηκαν αυτά τα κινήματα από το γεγονός ότι οι φτωχοί στα Επτάνησα ήταν σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα (κι αντίστοιχα οι πλούσιοι σε πολύ καλύτερη). Υπήρχε δηλαδη ταξική διαστρωμάτωση και διαίρεση.
Στα Επτάνησα φτιάχνεται και το πρώτο σύγχρονο κίνημα, των Ριζοσπαστών. Δεν είναι ακριβώς σοσιαλιστικό, είναι παρόμοιο με αυτό των χαρτιστών στην Αγγλία. Το κίνημα είναι ισχυρό κυρίως στην Κεφαλλονιά.
Το κίνημα τελικά διαλύθηκε όταν έγινε η ένωση με την Ελλάδα, ενώ οι ηγέτες του ενσωματώθηκαν στο κοινοβούλιο. Άφησε όμως παρακαταθήκες.

Πλάτων Δρακούλης επτανήσιος σοσιαλιστής διετέλεσε Βουλευτής.

Το κόμμα των Ριζοσπαστών στα Επτάνησα ήταν πολύ «θολό» ιδεολογικά θα λέγαμε σήμερα. Προωθούσαν την ιδέα της δημοκρατίας (αντιμοναρχία, πραγματική δημοκρατία). Αποτελούνταν όμως κυρίως από αστούς, ακόμα και ευγενείς.

Έτσι το αίτημα της αποτίναξης της ξένης δυτικής κηδεμονίας θα βρεθεί να συμπλέει μαζί με το σοσιαλιστικό αίτημα ως αντιμοναρχισμός, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Εκεί θα βρούμε την μάγια που θα ζυμωθεί στην κοινωνία, για να φτάσουμε λίγα χρονιά μετά στην εποποιία του ΕΑΜ όπου το αίτημα της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, προς όφελός του λαού και την κατεύθυνση του σοσιαλισμού, θα ειναι το κυρίαρχο παλαιικό αίτημα.

25ης προς 26η Νοέμβρη 1942. 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον Ζέρβα, και 12 Αγγλοι σαμποτέρ ανατίναξαν τη γέφυρα στο Γοργοποταμο .

Όμως αυτή η χειραφέτηση, αυτός ο πατριωτισμός, θα τρομάξει το σύστημα.

Λίγο πριν την απελευθέρωση η συντήρηση και το ΚΚΕ στην συμφωνια της Βάρκιζας θα τον απονευρώσουν. Ο Αρης και το ΕΑΜ θα οδηγηθούν στην απομόνωση, την παράδοση, και την Ήττα. Τα υπόλοιπα ειναι γνωστά.

Ο εμφύλιος -για ένα κομουνιστικό σχέδιο, εξ αρχής υπόθεση υπονομευμένη από την συμφωνία τη Γιαλτας-, θα αποτελέσει την μόνη διέξοδο που απέμεινε στο ΚΚΕ όταν εμφανίστηκαν οι Άγγλοι στην Αθήνα για να ξεκαθαρίσουν ότι αυτός ο Λαός δεν θα γίνει νοικοκύρης ποτέ.

Από τότε όμως, έδωσε ένα ιστορικό φύλο συκής για κρύψει τις ευθύνες του ΚΚΕ στο θέμα του ΕΑΜ και το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας. Ένα αίτημα που το ίδιο ειχε αφήσει μετέωρο απομονώνοντας τον Άρη.

Επί δεκαετίες το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας δεν θα έχει θεση στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Κυριάρχησε ένα δωσιλογικό σύστημα εξουσιας που επηρεάζονταν από της ΗΠΑ και την Αγγλία.

Το αίτημα της ανεξαρτησιας θα λαθροβιώνει στην πολιτική ζωή και θα καλύπτεται πίσω από τον αντιαμερικανισμό, τον αντιμοναρχισμό, την ΕΡΕ, το 1-1-4, τους Λαμπρακηδες , τον αντιδικτατορικό αγώνα και το πολυτεχνείο, και πάντα μέσα στην Αριστερά και την δημοκρατική παράταξη.

Παρολο που βρεθεί στην παρανομία και την εξορία μαζί με το ΚΚΕ, το κόμμα αυτο δεν θα μιλήσει ποτέ για αυτό το αίτημα.

Από την νομιμοποίηση του και ένθεν το ΚΚΕ θα επιλέξει την ιδεολογική ταξική του καθαρότητα- τηρώντας της γραμμή της Βάρκιζας- μην επιθυμώντας έκτοτε, να αποτελέσει την απελευθερωτική εκείνη δύναμη που είχε έχει ανάγκη το τόπος και ο λαός.

ΠΑΣΟΚ

Θα ξαναβρούμε πολύ έντονα τον Πατριωτισμό και το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας εντός του ΠΑΣΟΚ του 1981.

Καθώς η αρχική ορμή και το ΠΑΣΟΚ θα παρακμάζει και θα γίνεται καθεστώς, θα περάσουμε στα χρόνια κυριαρχίας των ευρωπαϊστων που με ηγέτη τον Κ. Σημίτη θα έρθει στο προσκήνιο με μια γενιά «εκσυγχρονιστών».

Από εκείνο το σημείο ξεκινά η διάλυση της χώρας προς όφελος ενός νεφελώδους ευρωπαϊκού οράματος. Ένας μοντέρνος φραγκολεβαντινισμος διαπερνά την χώρα ενώ εκείνη την εποχή «γεννιούνται» πολιτικά και ανδρώνονται «μορφές» του σύγχρονου ευρωδωσιλογισμού όπως ο Προβοπουλος, ο Στουρνάρας ο Παπαδήμος, ο Πάγκαλος, ο Γιωργάκης Παπανδρέου, ο οποίος θα λάβει τελικά και το δαχτυλίδι της διαδοχής του ΠΑΣΟΚ .

Κι ενώ στο ευρωπαϊκό εγχείρημα όλοι άλλοι λαοί συντεταγμένα κινούνται να ενταχθούν στην ΕΕ για να καλύψουν το στενό οικονομικό συμφέρον τους, στην Ελλάδα μια γένια ευρωπαιστων τρέχει να βρει νέους ηγεμόνες και προστάτες!

Υπάρχει στον αέρα μια αγωνία και μια βιασύνη καθώς οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι περνούν σε δεύτερη μοίρα και οι Γερμανοί έρχονται στο προσκήνιο.

Μια πολιτική γενιά, μειωμένης εθνικής συνείδησης τρέχει να προσκυνήσει και ως αντάλλαγμα να ανελιχτεί στην Ευρωπαϊκή ένωση που θα μας διαλύσει. Αν για κάποιους μοιάζει σαν ο στόχος τους ειναι να διαχυθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη στην πράξη δίνουν λίγη Ελλάδα ο καθένας για να γίνουν αρεστοί. Όσοι δεν μπορουν να δώσουν κλέβουν

Την ίδια στιγμή ο πατριωτισμός σε μια ευρώπη που φτιάχνεται θα θεωρείται όλο και περισσότερο μια απαρχαιωμένη παρωχημένη ιδέα. Λαϊκισμός!

Σταδιακά οι πατριωτικές δυναμεις διαβαίνουν τον Ρουβικωνα και αποχωρούν από την αριστερά, και σιγά σιγά η ιστορική επικοινωνία των δυο χώρων χάνεται. Δεν ειναι τυχαίο ότι πολλοί από τους σημερινούς πολιτικούς στον πατριωτικό χώρο, έχουν ξεκινήσει από την Αριστερά σε μια εποχη που οι δυο όροι σχεδόν ταυτίζονταν.

Η αριστερά τελικά παιρνει τον δρόμο της κοινωνικής απομόνωσης. Χωρίς πατριωτικό μήνυμα και το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας στην προμετωπίδα της μένει μετέωρη, περιχαρακώνεται και δορυφοροποιείται γύρω από την ταξική αντικαπιταλιστική ανάλυση που εκπέμπεται από το ΚΚΕ.

Θα μείνει εκεί μικρή και άσημη, «καθαρή» και ασφαλής μέσα στην ασφάλεια της!

Θα μείνει να παλεύει μόνο για τα κοινωνικά δικαιώματα και απολύτως αδύναμη να βάλει τον λαό μπροστάρη στην μεταρρυθμιστική κίνηση που έχει ανάγκη. Απολύτως αδύναμη να κάνει το συμφέρον του Λαού συμφέρον της χώρας.

Όταν ο Γιωργάκης Παπανδρεου θα φέρει το προδοτικό μνημόνιο και από τους εκσυγχρονιστές συστημικούς θα αντιμετωπιστεί περίπου ως «ευλογία για τον τόπο», αυτή η αριστερά θα ειναι αδύναμη να αντιδρασει.

Όμως το Μνημόνιο θα ειναι μια μορφή απώλειας εθνικής κυριαρχίας. Μια νέου τύπου κατοχή. Μια ιστορική οπισθοδρόμηση για την οποία η Αριστερά θα βρεθεί εντελώς απροετοίμαστη.

Μην έχοντας πατριωτικό λόγο και σχετικές επεξεργασίες, χωρίς ερείσματα στην κοινωνία, θα μένει τελικά στα ρηχά ασφαλή νερά της κλασικής ταξικής ανάλυσης, αντιμετωπίζοντας την εξέλιξη μόνο ως επελαση του νεοφιλελευθερισμού και του κεφαλαίου.

Παρολα αυτά -και χωρίς την Αριστερά- τα πατριωτικά αντανακλαστικά της κοινωνίας θα οδηγηθούν στις πλατείες των αγανακτισμένων. Μοιραία εκεί τα κομματα των προδοτών και της ταξικής αριστεράς δεν θα έχουν θεση.

Σταδιακά οι δυο πλατείες στο σύνταγμα -η πάνω και η κάτω- θα πάρουν διαφορετικές πορείες για το ίδιο θέμα. Εκεί κοντά βρίσκεται και η Χρυσή Αυγή που μαζεύει ότι πιο μαύρο και περιθωριακό έχει γνωρίσει ο τόπος.

Ο Τσιπρας θα πιάσει το κύμα του πατριωτικού αντιμνημονιου και θα το παντρέψει εκ νέου με την Αριστερά για να ανέβει στην εξουσία. Ουσιαστικά θα καταφέρει να παντρέψει εκ νέου την Αριστερά και την αντινεοφιλελεύθερη ανάλυση, και έναν μετριοπαθή υγιή Πατριωτισμό που κινείται και ηγεμονεύει ιδεολογικά τα πράγματα ως «αντιμνημόνιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε πανηγυρικά ως φορέας ενός πατριωτικού μηνύματος ρήξης με την ΕΕ, το ευρω ιερατείο την Μερκελ τον Σοιμπλε και τους μεγάλους καπιταλισμούς προς όφελος του ελληνικού λάου. Εκλέχτηκε για να δοθεί απάντηση στους προδότες ευρωπαιστες.

Όμως ο Σύριζα έκρυβε βαθιά μέσα ότι πιο εθνομηδενιστικό και φιλοευρωπαϊκό έχει γνωρίσει ο τόπος μετά το Σημίτη.

Δεν ειναι τυχαίο ότι ήδη είχαν μετακινηθεί προς εκείνο το ΠΑΣΟΚ πολλοί εκσυγχρονιστές όπως ο Μπιστης, η Δαμανακη, ή απλά ευρωπαιστες όπως Μ. Ανδρουλάκης, ενώ οι περιπτωσεις του Παπαδημουλη, του Τσακαλωτου, του Βαρουφακη, του Σταθακη του Χουλιαράκη άλλα και του Στουρναρα που παραμένει στην θεση του αποδεικνύουν ότι οι δυο χώροι ειναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Το ιδεολογικό αλισβερίσι τους πιστοποιείται ακομη και σήμερα με στήριξη του ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.

Δεν ήταν τυχαια λοιπόν η ταχύτατη ενσωμάτωση του εκσυγχρονιστικού σχεδίου για την χώρα, και η απορρόφηση κάθε εκσυγχρονιστικού που δεν κινείται προς την ΝΔ. Ούτε ήταν τυχαίο το ξεπούλημα της χώρας με την υπογραφή Γ’ μνημονίου. Ήταν το επιστέγασμα της προδοσίας του πατριωτικού προτάγματος του αντιμνημονίου και μια ακομη νίκη των ευρω εκσυγχρονιστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε επέστρεψε σταδιακά στην ανάλυση ότι «τα μνημόνια ειναι επελαση του νεοφιλελευθερισμού και του κεφαλαίου σε βάρος των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων». Αυτη πλέον ειναι η φράση κλειδί για να αναγνωρίσουμε έναν ΣΥΡΙΖΑΙΟ.

Καθώς το αντιμνημόνιο ως πατριωτικό εγχείρημα εγκαταλείπεται και τμήματα αριστεράς τον εγκαταλείπουν.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβάλλει συνειδητά ανθελληνικές και διαλυτικές απόψεις σε κάθε πεδιο της πολιτικής ώστε να μπορεί να παριστάνει στον χώρο του ότι ειναι αριστερό κόμμα. Θα τρέφεται από την ακροδεξιά αντίδρασή.

Όμως και τα εθνομηδενιστικα μηνύματα και προτάγματα πέραν από το γεγονός τρέφουν ότι την ακροδεξιά συκοφαντούν την αριστερά!

Σήμερα ο υγιής πατριωτικός χώρος έχει πλέον χάσει τον μπούσουλα και στρέφεται όλο και περισσότερο δεξιά.

Τείνει να καταλήγει σε ότι ακραίο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Αποζητά ακροδεξιά «καθαρά» και εχθρικά από την αριστερά σχήματα τα οποία φτιάχνονται κατά δεκάδες.

Μόνο η ΛΑΕ κράτα κάποιες επαφές με τον χώρο του πατριωτικού -εναπομείναντος- αντιμνημονίου και συνομιλεί με καποια πατριωτικά σχήματα.

Ενώ τα δυο άκρα , από την μια του εθνομηδενισμου και ευρωραγιαδισμου του ΣΥΡΙΖΑ και της πολύμορφης ακροδεξιάς, θα αλληλοτροφοδοτούνται απο την διαμαχη τους ενώ η Ελλαδα έχει κυριολεκτικά διαλυθεί.

Η χώρα μας βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο της ΕΕ.

Από περήφανο, γεωστρατηγικό, σταυροδρόμι, ηπείρων και θαλασσών, μεταβάλλεται σε ευρωπαϊκή παραμεθόριο αναγκασμένη να φτωχαίνει συνεχώς, να παρακαλά για λίγες οικονομικές ανάσες, και να βλεπει τα παιδιά της να φεύγουν μετανάστες για τις μεγαλουπόλεις της Δύσης.

Το διακύβευμα.

Από την μια οι εκσυγχρονιστές ευρωπαιστες βρίσκονται πλέον σε όλα τα Μνημονιακά κομματα και από την άλλη το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας

Αυτές οι δυο δυναμεις -ακριβέστερα θα λέγαμε τάσεις ή προτάσεις – καθορίζουν την πολιτική ζωή στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και θα καθορίσουν και τα μελούμενα.

Η αναμέτρηση των δυο τάσεων και οι κυρίαρχες επιλογές της μιας και της άλλης θα καθορίσει:

α). Πόσο θα διασυρθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις!

β). Πόσο ομαλά θα κυβερνήσει η ΝΔ και με ποιον!

γ). Ποια κομματα θα μπουν στην βουλή!

δ). Τι δύναμη θα έχει η ακροδεξιά!

ε). ποιο ειναι το μέλλον της Ελλάδας και το δικό μας.

Πάντως μόνο το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας ενοχλεί το σύστημα σε Ελλάδα και Ευρώπη!


Αρέσει σε %d bloggers: