ΣΥΡΙΖΑ, Χότζας και τα αναδρομικά σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Γράφει ο Τάσος Μαυρόπουλος

Η ψήφιση της τροπολογίας για την καταβολή των αναδρομικών στους εν ενεργεία και απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, δεν είναι τίποτε άλλο από την εφάπαξ καταβολή μικρού μέρους των κλεμμένων με καθυστέρηση δύο ετών, για προεκλογική εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση, με τον νόμο Κατρούγκαλου και το νέο ειδικό μισθολόγιο, φρόντισε να έχει ακυρωθεί το πνεύμα και η  ουσία της απόφασης του ΣΤΕ, που ήταν η εγγύηση του επιπέδου διαβίωσης με την διασφάλιση των εισοδημάτων σε εν ενεργεία και αποστράτους και  προέβλεπε την επαναφορά μισθών και συντάξεων στο καθεστώς πριν την  01-8-2012, καταργώντας τις δραματικές περικοπές που είχε ψηφίσει η τότε μνημονιακή κυβέρνηση.

Οι 222 που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο στις 14/8/15 και η κυβέρνηση που ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου και τον Ν. 4472/2017 έχουν φροντίσει το σημερινό καθεστώς να είναι  ήδη  δυσμενέστερο από το 2012 , οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι φτωχότεροι και να έχει δρομολογηθεί η επιδείνωσή του μέχρι το 2060, με τις αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων  προς χάριν των πλεονασμάτων και όποτε δώσουν εντολή οι τοποτηρητές που θα μας ελέγχουν ανά τρίμηνο. Ειδικότερα για τους συνταξιούχους, αφού με τα μνημόνια καταργήθηκε η κρατική χρηματοδότηση, ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει την πληρωμή συντάξεων από τα διαθέσιμα υπόλοιπα των ίδιων ταμείων (πρόδρομος του ασφαλιστικού καθεστώτος Πινοσέτ που επικαλείται η Ν.Δ.) απαγορεύοντας οποιοδήποτε κοινωνικό πόρο, διασφαλίζοντας την μελλοντική περικοπή συντάξεων.

Η κυβέρνηση  στην τροπολογία που ψήφισε για την καταβολή των αναδρομικών, φρόντισε : –να συμπεριλάβει διατάξεις που ακυρώνουν αμετάκλητες αποφάσεις δικαστηρίων για μισθούς, συντάξεις, δώρα

-να προκαταλάβει αποφάσεις του ΣΤΕ που θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα σε προσφυγές ενάντια στον Ν. 4387/2016 ( Κατρούγκαλου) και Ν. 4427/2017

-να επιβεβαιώσει τους  Ν. 4387/2016 και Ν.4427/2017 και με την ψήφιση της τροπολογίας  από τα κόμματα της αντιπολίτευσης  να τους επικυρώσουν όσοι  τους είχαν καταψηφίσει για δήθεν αντιπολιτευτικούς λόγους και ουσιαστικά να συναινέσουν για την πλήρη εφαρμογή τους στο μέλλον

-να απαγορεύσει κάθε καταβολή και  δικαστική διεκδίκηση στο μέλλον, σε πολυετή δικαιώματα  που έχουν περικόψει οι μνημονιακοί Ν. 4327/2016 και Ν. 4472/2017.

Η κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία που ψηφίστηκε, απεγκλωβίζεται από πολιτικές δεσμεύσεις και αποφάσεις δικαστηρίων και δίνοντας ψίχουλα για μια φορά κόβει το καθημερινό ψωμί σε εν ενεργεία και αποστράτους στο μέλλον. Δικαιώνει τη ληστεία σε μισθούς και συντάξεις των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων  και καθαρίζει το έδαφος της  επόμενης κυβέρνησης κάνοντας τη Ν.Δ. να τρίβει τα χέρια της.

Συνυπεύθυνα  είναι τα κόμματα που ψήφισαν συνολικά την τροπολογία, χωρίς να διαχωρίσουν τις επίμαχες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 1, έχουν εφαρμόσει τις πολιτικές των περικοπών σε βάρος του λαού στο παρελθόν και ορκίζονται στη συνέχισή τους.

Ο ήρωας των μύθων, παροιμιών και ανεκδότων Νασρεντίν Χότζας, έχει πλέον ξεπεραστεί από τους εραστές των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.  Εκείνος στην προσπάθεια του να ανακουφίσει από τις δυσκολίες τη φτωχή πολυμελή οικογένεια και να περιορίσει τις απαιτήσεις της για καλύτερη ζωή, τους συμβούλεψε να γεμίσουν το σπίτι με ζώα και μετά βγάζοντάς τα σιγά-σιγά να αισθανθούν ανακουφισμένοι. Οι σύγχρονοι Χότζες, όχι μόνο δεν τους βγάζουν κάποιο ζώο από το σπίτι, αλλά έχουν καταφέρει να τους κάνουν να αισθάνονται ανακουφισμένοι  και ευγνώμονες βάζοντάς τους και άλλα ζώα μέσα.

Τι άλλο χρειάζεται άραγε να συμβεί σε εν ενεργεία και απόστρατους των Ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για να καταλάβουν  την ταξική τους θέση, με ποιανού το μέρος πρέπει να είναι, την εκμετάλλευση που υφίστανται, την διαστρέβλωση και προβολή της φτώχειας τους  σαν οικονομική προνομιακή μεταχείριση απέναντι στα άλλα στρώματα της κοινωνίας που μαστίζονται; Πότε θα καταλάβουν ότι η θέση τους είναι μαζί με το λαό και τις διεκδικήσεις του και όχι η προστασία και αναπαραγωγή των κυρίαρχων οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων; Πότε θα πουν το μεγάλο ΟΧΙ στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων και των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη;  Το ταξικό τους συμφέρον και το πατριωτικό τους καθήκον είναι η συμμετοχή τους στο μαζικό λαϊκό κίνημα που αντιστέκεται και αγωνίζεται να ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της φτώχειας κα εξαθλίωσης, που διεκδικεί το δικαίωμα για ζωή και αξιοπρέπεια, μακριά από ακραίες  αντιλήψεις που αναπαράγουν αλυτρωτισμούς και ψάχνουν τις αιτίες στη διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων.

*Ο Τάσος Μαυρόπουλος είναι μέλος του Π.Σ. της ΛΑ.Ε.

ΥΓ.  Υπενθύμιση της ιστορίας του Χότζα

Ένας φτωχός οικογενειάρχης, που ζούσε σε ένα δωμάτιο με την πολυμελή οικογένειά του, πήγε στον Χότζα και του ζήτησε ένα πιο μεγάλο σπίτι για να ανασάνει λίγο η ταλαιπωρημένη οικογένειά του.
– Αγαπητέ μου Χότζα, θέλουμε ένα πιο μεγάλο σπίτι, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε η γυναίκα μου και εγώ, τα τόσα μας παιδιά και συγγενείς όλοι μαζί σ΄ ένα δωμάτιο, έκλαψε ο δύσμοιρος άνθρωπος.
Ο Νασρεντίν τον ρώτησε αν έχει ζώα στην αυλή του.
– Έχω, του απάντησε.
– Τότε απόψε βάλε και τις όρνιθες μαζί σας, τον συμβούλεψε ο Νασρεντίν.
Τις βάζει ο άνθρωπος και πάει το επόμενο πρωί στον Χότζα.
– Αγαπητέ μου Χότζα, είμαστε χειρότερα, σκάσαμε όλοι μαζί και με τα ζώα.
– Έχεις και άλλα ζώα; τον ρώτησε ο Νασρεντίν.
– Έχω, είπε ο άνθρωπος, σκύλο και γάτο.
– Απόψε βάλε και αυτά μαζί.
Τα βάζει ο καημένος και πάει ξανά το επόμενο πρωί για να κλάψει απαρηγόρητος.
Ο Νασρεντίν τον ρωτάει και πάλι:
– Μήπως έχεις και κανέναν γάιδαρο στην αυλή;
– Ναι, του απαντά ο άνθρωπος.
– Απόψε βάλε και αυτόν και έλα αύριο.
Την επομένη πάει απαρηγόρητος. Τότε ο Νασρεντίν του λέει:
– Απόψε βγάλε το γάιδαρο έξω και έλα αύριο.
Την επομένη ο άνθρωπος πάει χαρούμενος και του λέει:
– Ευχαριστούμε Χότζα μου, είμαστε λίγο καλύτερα.
– Απόψε βγάλε λοιπόν και τις όρνιθες, αύριο το σκύλο και μεθαύριο τη γάτα.
Έτσι κάνει ο άνθρωπος και πάει χαζοχαρούμενος στον Χότζα και τον ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά του και του λέει:
– Να ‘σαι καλά Χότζα μου, τώρα ανασάναμε, σε ευχαριστούμε πολύ, πολύχρονος να ‘σαι!


Αρέσει σε %d bloggers: