Ανθή Μυρογιάννη: Σκότωσε ο Ντερτιλής το παιδί μου στο Πολυτεχνείο μαρτυρία (video)

Δεν υπήρχαν νεκροί στο πολυτεχνείο; Το λέει η μαυροφορεμένη μάνα. το όνομα της; ΑΝΘΗ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ηταν 20 χρονών. Τον έλεγαν Μιχάλη Μυρογιάννη!
Βρέθηκε σε δύσκολη εποχή. Ασφυκτιούσε. Αγωνιούσε και αγωνιζόταν. Πάλευε να απαλλαγεί από τον βραχνά που του στερούσε το χαμόγελο, από την φασιστική μαυρίλα που καταπλάκωνε την καθημερινότητα του και την χώρα. Τον έλεγαν Μιχάλη Μυρογιάννη.

Μετρούσε μόνο 20 χρόνια ζωής. Κουβαλούσε μαζί του χιλιάδες όνειρα και επιθυμίες, όταν βρέθηκε με «τα μάτια κόκκινα και πρησμένα», από τα δακρυγόνα.
«Μάνα η χούντα θα πέσει, κοντεύουμε να ρίξουμε την χούντα», ήταν η απάντηση του στην ανησυχία της μάνας του που έβλεπε το σπλάχνο της «χτυπημένο και μελανιασμένο από τα γκλοπ» των μπάτσων.

Ηταν εργάτης. Ηλεκτρολόγος. Από μικρός στην βιοπάλη. Ελαχε να συναντηθεί με το νεολαιίστικο ξέσπασμα του ’73. Τρεις μέρες στην κατάληψη του Πολυτεχνείου ένωσε την φωνή του με χιλιάδες ακόμα, φοιτητές, μαθητές, εργάτες, που είχαν τα ίδια όνειρα, τις ίδιες διεκδικήσεις: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Δεν πρόλαβε να χαρεί ακόμα κι αυτή την κουτσουρεμένη ελευθερία για την οποία αγωνίστηκε. Ενας φασίστας από τους πρωτεργάτες της Απριλιανής δικτατορίας, ο Ν. Ντερτιλής, τον δολοφόνησε εν ψυχρώ.

Η σπαρακτική φωνή της μάνας του Μιχάλη Μυρογιάννη –μιας μάνας που οι χουντικοί είχαν το θράσος να της ζητήσουν να εξαγοράσει το αίμα του παιδιού της προσφέροντας της χρήματα για να σιωπήσει στο έγκλημά τους- στο βίντεο που παραθέτουμε είναι τόσο συγκλονιστική


Αρέσει σε %d bloggers: