Απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας η Κομισιόν που ξαφνικά ανακάλυψε ότι η χώρα έχει χρεος 131%

Η Κομισιόν απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης για το 2019. Στην έκθεσή της για την Ιταλία, η Κομισιόν αναφέρει ότι «η ανάλυσή μας δείχνει πως ο κανόνας για το χρέος δεν έχει τηρηθεί». Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι ως εκ τούτου θεωρείται δικαιολογημένη η έναρξη διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα.

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) προβλέπεται από το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενισχύει την βαρύτητα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν ότι έχουν υγιή δημοσιονομικά και ότι πληρούν δύο κριτήρια:

  • το δημοσιονομικό τους έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)·
  • το δημόσιο χρέος (δημόσιο χρέος και χρέος δημόσιων υπηρεσιών) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Giuseppe Conte κάνει λόγο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο αλλά το χρεος της Ιταλιας κυμαίνεται πάνω από 130% εδω και χρόνια.

Η Κόμισιόν απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρώμης ότι με την επέκταση του προϋπολογισμού της μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τα έσοδα, μειώνοντας το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η Ιταλια πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους. Στις χώρες της ευρωζώνης που δεν ακολουθούν τις συστάσεις μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο  αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί κάποιο σε καμία χώρα της ευρωζώνης.

Στη Ρώμη, η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της δεξιάς Λέγκας, διατηρεί τη στάση της.

«Είμαστε πεπεισμένοι για τα νούμερα στον προϋπολογισμό μας. Θα μιλήσουμε για αυτό σε έναν χρόνο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας, Matteo Salvini.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι:

Όσον αφορά την Ιταλία, η Επιτροπή προέβη σε νέα αξιολόγηση της εκ πρώτης όψεως έλλειψης συμμόρφωσης με το κριτήριο του χρέους. Με ποσοστό 131,2 % του ΑΕΠ το 2017, που ισοδυναμεί με €37 000 ανά κάτοικο, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του 60 % του ΑΕΠ που ορίζεται στη Συνθήκη.

Η νέα αυτή εκτίμηση ήταν απαραίτητη διότι στα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας για το 2019 παρουσιάζονται σημαντικές αλλαγές των σχετικών παραγόντων που αναλύθηκαν από την Επιτροπή τον περασμένο Μάιο.

Η ανάλυση που παρουσιάζεται στην εν λόγω νέα έκθεση βάσει του άρθρο 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει αξιολόγηση όλων των σχετικών παραγόντων και ιδίως:

i) του γεγονότος ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες, παρά την πρόσφατη ενίσχυση των πιθανοτήτων δυσμενέστερων αποτελεσμάτων, δεν μπορούν να προβληθούν ως επιχείρημα για την αιτιολόγηση των μεγάλων αποκλίσεων της Ιταλίας ως προς τη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους, δεδομένης της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ άνω του 2 % από το 2016·

ii) του γεγονότος ότι τα σχέδια της κυβέρνησης υποδηλώνουν σημαντική οπισθοδρόμηση σχετικά με τις προηγούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ειδικότερα σχετικά με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στον συνταξιοδοτικό τομέα· και κυρίως

iii) του εντοπισθέντος κινδύνου σημαντικής απόκλισης από την συνιστώμενη πορεία προσαρμογής για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου του 2018 και της ιδιαιτέρως σοβαρής μη συμμόρφωσης για το 2019 με τη σύσταση που απευθύνθηκε στην Ιταλία από το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018, με βάση τόσο τα κυβερνητικά προγράμματα όσο και τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2018.

Εν ολίγοις, η ανάλυση υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με το κριτήριο του χρέους όπως αυτό ορίζεται στη Συνθήκη και στον Κανονισμό (ΕΕ) Νο 1467/1997 και ότι επιβάλλεται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω  υψηλού χρέους.

Η κίνηση της Κομισιον  ειναι δεδομένο ότι θα αυξήσει το κοστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ιταλίας και ενδεχομένως να προκαλέσει νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη!Αρέσει σε %d bloggers: