ΕΚΤ: Ποσοτική χαλάρωση τέλος – Δεν στηρίξαμε ποτέ την Ελλάδα!

Ποτέ δεν στηρίχτηκε  η χώρα μας, καθώς δεν εντάχθηκε ποτέ στο περίφημο QE της ΕΚΤ, το οποίο τερματίζεται στο τέλος του έτους –

Ο Ντραγκι  έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους καθώς δεν θεωρεί βιώσιμο   το ελληνικό χρέος.

Την απόφαση για τερματισμό του  μηχανισμού ποσοτικής   χαλάρωσης με το οποίο η ΕΚΤ αγόραζε χρεος των χωρών μελών (πλην της Ελλάδος)  χειραγωγώντας θετικά τα επιτοκια  τους ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του 2018 σημαίνει ότι τα περιθώρια για ένταξη του ελληνικού χρέους σε κάποιο ευνοϊκό πρόγραμμα αγορών ομόλογων μηδενίζονται, καθώς η Φρανκφούρτη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους, προτού συμφωνηθεί αξιόπιστη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ντράγκι έχει επίσης ξεκαθαρίσει, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο έχει πλέον υπαχθεί η Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στις 20 Αυγούστου, δεν εγγυάται τη συνέχιση του waiver (την αποδοχή, δηλαδή, των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων), παρά μόνο εάν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική -μια αξιολόγηση, που αναμένεται να γίνει ξεχωριστά από εκείνες τωβν υπολοίπων θεσμών για την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ο επίλογος του οποίου γράφεται επισήμως στα τέλη του 2018, η ΕΚΤ  διευκόλυνε τις μεγάλες χώρες και αγόρασε περισσότερο γαλλικό, ιταλικό και ισπανικό χρέος απ’ ό,τι συνεπάγεται η συνεισφορά αυτών των χωρών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Οι ανησυχίες του Ντράγκι – Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων έως το καλοκαίρι του 2019

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, παραδεχόμενος ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία είναι πιο εμφανείς και κάνοντας λόγο για αβεβαιότητες, που «επισκιάζουν» την οικονομία της ευρωζώνης.

«Οι αβεβαιότητες που αφορούν γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού, οι αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένουν εμφανείς» σημείωσε. «Η ανάπτυξη της παγκόσμιας δραστηριότητας αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις εξαγωγές, αν και με βραδύτερους ρυθμούς… Τα πρόσφατα στοιχεία (για την Ευρωζώνη) καταδεικνύουν επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι ο βασικός πληθωρισμός πιθανότατα να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, γεγονός που επηρέασε αρνητικά το ευρώ, αλλά και τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η ΕΚΤ θα επανεπενδύει επ’ αόριστον τα έσοδα από τα ομόλογα, ακόμη και μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων. Θα αναδιαμορφώσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, ώστε να εναρμονισθεί σύμφωνα με την κλείδα κατανομής κεφαλαίου (capital key), διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι, μέσω των επανεπενδύσεων, η Φρανκφούρτη θα συνεχίσει να τονώνει την οικονομία.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων έως το καλοκαίρι του 2019.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2018 και 1,7% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2% και 1,8%, αντίστοιχα.


Αρέσει σε %d bloggers: