Απαραίτητοι χειρισμοί για να βγει ο χειμώνας! Τι πρέπει να προσέξουμε στα μελίσσια!

Ο χειμώνας  ξεκινά επίσημα απόψε και έρχεται χιόνι που θα κρίνει πόσο καλή δουλειά έχουν κάνει τόσο τα μελίσσια όσο και ο μελισσοκόμος το προηγούμενο διάστημα

Όσα μελίσσια έχουν μέλι και γόνεψαν σωστά τους τελευταίους μήνες του φθινοπώρου θα πάνε καλά.

Όσα μελίσσια δεν έχουν μέλι και αυτά που βρεθήκαν σε περιοχές που τα επηρέασε η ξηρασία το φθινόπωρο χρειάζονται απαραίτητα δική μας ενίσχυση. Ενίσχυση χρειάζονται και όσα μελίσσια πήγαν στα πεύκα, και έμειναν εκεί μέχρι αργά καθώς στα πευκοδάση δεν υπάρχει γύρη

Η γύρη είναι πάρα πολύ σημαντική φθινόπωρο. Οι μέλισσες αποθηκεύουν τη γύρη αυτή και τη χρησιμοποιούν όταν τη χρειάζονται για να θρέψουν τους πρώτους γόνους στο τέλος του χειμώνα Μελισσι χωρίς γύρη είναι καταδικασμένο,

Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή την εποχή το Βαρροα αν δε έχει καταπολεμηθεί έχει αυξηθεί πάρα πολύ κάνοντας την επιβίωση του προσβεβλημένου μελισσιού μας πολύ δύσκολη.

Επιπλέον έχει σημασία ο πληθυσμός Μικρά μελίσσια δεν μπορέσουν να διατηρήσουν την θερμοκρασία τους όταν στο περιβάλλον θα κυμαίνεται γύρω στο μηδέν και δεν θα επιβιώσουν

Πλησιάζοντας στη καρδιά του Χειμώνα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε κάνει με αυτούς τους πολύ βασικούς χειρισμούς:

1.Σφίγγουμε τα μελίσσια και μειώνουμε τον χώρο

Αφήνουμε μέσα ένα πλαίσιο λιγότερο από όσα πατάνε οι μέλισσες. Αν έχουμε 6αρι μελίσσι το σφίγγουμε βγάζοντας ένα πλαίσιο και κάνοντας το 5αρι. Οι μέλισσες στριμώχνονται και είναι πιο εύκολο να ζεσταθούν.

Στο τελευταίο πλαίσιο βάζουμε φελιζόλ και απομονώνουμε τον υπόλοιπο χώρο. Ο χώρος πρέπει να είναι ανάλογος της δυναμικότητα του μελισσιού και ένα πεντάρι μελίσσι ξεχειμωνιάζει πιο εύκολα σε μια πεντάρα κυψέλη.

2. Κηροπανο

Σκεπάζουμε τα μελίσσια, για να τα προστατεύσουμε από το κρύο. Πάνω στα πλαίσια τοποθετούμε ένα κομμάτι πανί βαμβακερό κομμένο. Κάνει εξαιρετική δουλειά. Στο εμπόριο θα βρούμε έτοιμα κηροπανα τα οποία είναι εξαιρετικά Στην ανάγκη χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι χαρτόνι για να διατηρήσετε ζεστά τα μελίσσια, Έχω χρησιμοποιήσει με απόλυτη επιτυχία χαρτόνι το οποίο εφάπτεται πάνω στα πλαίσια και έχει ένα μικρο κόψιμο στο οποίο τοποθετώ την τροφή.

3. Κλείνουμε τις πόρτες.

Οι κυψέλες έχουν την γνωστή σε όλους μας χειμερινή πόρτα η οποία στα μικρά μελίσσια δεν φτάνει. Πολλές φορές στα μικρά μελίσσια βάζω μαλλί ή λίγο βαμβάκι, για να μειώσω την είσοδο, τόσο όσο να χωρούν δυο-τρεις μέλισσες.  Το βάζω όσο πιο μέσα γίνεται ώστε να μην βρέχεται από το το νερό της βροχής.

4. Προσανατολισμός,

Ιδανικά τα μελίσσια πρέπει να είναι προσανατολισμένα προς τον νότο και κάθετα στον άξονα ανατολής δύσης, έτσι ώστε, όταν έχει ηλιοφάνεια ο ήλιος να χτυπά στο μπροστινό μέρος της κυψέλης καθολη την διάρκεια της ημέρας, και να τα ζεσταίνει άλλα και να τα προκαλεί να βγουν για πτήσεις καθαριότητας.

5. Τοποθέτηση Μικρή κλίση.

Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός της μέλισσας τον χειμώνα. Η κυψέλη μας δεν πρέπει να είναι τοποθετημένη πάνω στο χώμα αλλά σε βάση ή σε κάποιο παλιό λάστιχο αυτοκίνητου. Η τοποθέτηση απευθείας πάνω στο χώμα είναι ολέθριο λάθος καθώς η κυψέλη απορροφά υγρασία οι μέλισσες αρρωσταίνουν και πεθαίνουν. Επιπλέον για την αποφυγή συσσώρευσης βρόχινου νερού μέσα στην κυψέλη μας, δίνουμε στα μελίσσια μια μικρή κλίση προς τα εμπρός.

Αποφεύγουμε να βάζουμε τα μελίσσια μας μέσα σε χόρτα γιατί η υγρασία είναι σίγουρη. Προτιμούμε απάμενες ηλιόλουστες πλάγιες, άλλα ακόμη και κοντά σε τρεχούμενα νερά, ποτάμια γιατί αυτά δεν παγώνουν και διατηρούν την θερμοκρασία πάνω από το μηδεν και στην γύρω περιοχή. Προσέχουμε όμως τις πλημμύρες.

6.Τροφή

 Δίνουμε τροφή σε όλα τα μας μελίσσια ακόμη και αν έχουν αποθέματα. Εδώ ισχύει το αν δεν περισσέψει δεν φτάνει. Δίνουμε τροφή επώνυμη μαλακή η οποία θα μείνει μαλακή και δεν θα πετρώσει για όλο το χειμώνα. Δεν τσιγκουνευόμαστε γιατί το καλοταϊσμένο μελισσι του χειμώνα θα είναι το παραγωγικό μελίσσι της χρονιάς

7.Καταπολέμηση της Βαρροα

Αυτή η εποχή είναι η καλύτερη για την καταπολέμηση της Βαρροα δεδομένου ότι τα μελίσσια δεν έχουν γόνο.  Προσέχουμε τις δοσολογίες και προχωράμε χωρίς φόβο με το σκεύασμα της επιθυμίας μας. Προτιμούμε τα βιολογικά προϊόντα καταπολέμησης.

8.Όχι επιθεωρήσεις

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν κάνουμε συχνές επιθεωρήσεις. Δεν ανοίγουμε τα μελίσσια και δεν χαλάμε την μελισοσφαιρα για κανένα λόγο. Αν το  κάνουμε θα έχουμε σίγουρα απώλειες .

Ανοίγουμε λίγο μια ηλιόλουστη μέρα για να δούμε αν έχουν  αποθέματα από τις τροφές που τους έχουμε δώσει και προσθέτουμε όσο χρειαστεί ώστε να μην χρειαστεί να τα ανοίξουμε έως τον επόμενο μήνα.  Όλο το υπόλοιπο διάστημα η μόνη επιθεώρηση που κάνουμε είναι μακροσκοπικά στην είσοδο της κυψέλης. Αν  βλέπουμε να μπαινοβγαίνουν μέλισσες κατά βάση όλα πάνε καλά.

καλό χειμώνα


Αρέσει σε %d bloggers: