Ακούστε τον ήχο που κάνουν οι μέλισσες όταν παράγουν θερμότητα

Οι μέλισσες  τους χειμερινούς  μήνες για να διατηρήσουν την θερμότητα τους έρχονται πολύ κοντά η μια στην άλλη σχηματίζοντας την λεγόμενη μελλισσόσφαιρα.

Αυτές που είναι  στο εξωτερικό της μελισσόσφαιρας δουλεύουν για να μονώσουν την θερμότητα ενώ οι μέλισσες που είναι εσωτερικότερα παράγουν θερμότητα ενώ τακτικά αλλάζουν θέσεις με τις εξωτερικές.

Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός έτσι και οι μέλισσες πρέπει να παράγουν θερμότητα για να παραμένουν ζωντανές και λειτουργικές.  Με  πιο τρόπο όμως παράγουν θερμότητα;

Το παρακάτω video καταγράφει τον ήχο που παράγουν οι μέλισσες καθώς συσπούν τους θωρακικούς μύες και ειδικότερα τους μύες των  φτερών τους.  Αυτοί είναι οι πιο ισχυροί μύες που έχει η μέλισσα και την βοηθούν τόσο στην πτήση όσο και στην παράγωγη θερμότητας.

Με την σύσπαση παράγουν θερμότητα. Η θερμότητα είναι απαραίτητη τόσο για ζεσταθούν  και λειτουργήσουν οι ίδιες οι μέλισσες άλλα και να πετάξουν. Θα δούμε πολύ συχνά νωρίς το πρωί την άνοιξη μέλισσες να στέκονται στην είσοδο λίγο πριν πετάξουν. Εκεί συσπούν τους μύες του θώρακος για να παράξουν την απαραίτητη  θερμότητα που θα τις κάνει λειτουργικές. Όταν η μέλισσα ειναι κατά την πτήση οι θωρακκικοι μύες παράγουν την απαραίτητη θερμότητα και την κρατουν ζεστη και λειοτουργική

Μια κίνηση που θα  κάνουν οι μέλισσες όποτε χρειαστεί να παράξουν  θερμότητα και που αν δεν την κάνουν θα πεθάνουν.

Ακούστε τον ήχο που παράγει η μελλισοσφαιρα τον χειμώνα όταν η εξωτερική θερμοκρασία  είναι στους μείον 31  βαθμούς Κελσίου.Αρέσει σε %d bloggers: