Μελισσοκομία: Περιμένοντας την Φτελιά

Φτελιά (Καραγάτσι) (Ulmus minor, U. parvifolia, U. campestris)

Η φτελιά, γνωστή και ως καραγάτσι, είναι  φυλλοβόλο δέντρο που το ύψος του μπορεί να φτάσει έως τα 40 μέτρα  με διάμετρο κόμης δεκαπέντε μέτρα. Την συναντάμε σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού στην Ευρώπη, το κοινότερο είδος είναι η πεδινή φτελιά [το καραγάτσι] (Ulmus minor).  Το όνομα της έρχεται από την νύμφη Πτελέα (Φτελιά) που ήταν μια από τις οκτώ Αμαδρυάδες, νύμφες του δάσους, κόρες του Οξύλου. Πρώτη αναφορά στην βιβλιογραφία για τις φτελιές εμφανίζεται στην Ιλιάδα. Όταν ο πατέρας της Ανδρομάχης σκοτώνεται από τον Αχιλλέα, οι Ορεστιάδες Νύμφες φύτεψαν πολλά δένδρα φτελιάς γύρο από τον τάφο του.

Συναντάται σπoραδικά στα περισσότερα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα μεγαλύτερα νησιά, ή αυτοφυές ή φυτεμένo, σε μέσα και χαμηλά υψόμετρα. Υπάρχουν μερικοί τύποι στην Ελλάδα. Ο Άγγλος βοτανολόγος ο Ρ. Ρίκενς (R. H. Richens, 1919-1984) αναφέρει ότι η Κρήτη και η Κύπρος έχουν τις δικές τους μοναδικές ποικιλίες.

H πεδινή φτελιά φυτεύεται κάποιες φορές σε πάρκα και πλατείες στην Ελλάδα αλλά και παραποτάμια.

Έχει φύλλα ωοειδή, δερματώδη, οδοντωτά, σε ζωηρό πράσινο χρώμα. Ανθοφορεί τέλος Ιανουαρίου  αρχές  Φεβρουαρίου και πριν την έκπτυξη των φύλλων, εκτός απο την Ulmus parvifolia που ανθοφορεί το φθινόπωρο.


 
Με ηλιοφάνεια και νηνεμία οι ταξιανθίες της φτελιάς δίνουν μεγάλες ποσότητες ανοιχτόχρωμης κρεμ γύρης.

Το γεγονός ότι ανθοφορεί τόσο νωρίς  κατατάσσει την φτελιά  ως ένα πολύ σημαντικό φυτό για την μελισσοκομία καθώς η γύρη της φτελιάς είναι συνηθως η πρώτη  φρέσκια γύρη που μπαίνει στα μελίσσια μετά την διαχείμαση.

Η εμφάνιση αυτής της γύρης λευκού χρώματος και η ποσότητας της πυροδοτεί την ανάπτυξη του μελισσιού ενώ το τέλος της ανθοφορίας της φτελιάς είναι η απαρχή της αμυγδαλιάς που σταθεροποιεί  το μελίσσι σε ανοδική πορεία.

Η άνθιση της ουσιαστικά σημαίνει το τέλος την χειμώνα και μετά την φτελιά ο πληθυσμός του μελισσιού αρχίζει αυξάνει. Παρόλα αυτά το μελίσσι  χρειάζεται ακόμη στήριξη και θα την χρειάζεται  -ανάλογα την περιοχή- μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.

Η περίοδος άνθησης κρατά 12-15 ημέρες και εκείνη την περίοδο οι φτελιές βουίζουν κυριολεκτικά καθώς αναρίθμητες μέλισσες είναι πάνω τους.

Οι καιρικές συνθήκες αποτρέπουν τις μέλισσες από το να επισκεφτούν τις φτελιές άλλα δεν σταματούν την ανθοφορία και την παράγωγη γύρης.

Τα άνθη της φτελιάς είναι μικροσκοπικά, ερμαφρόδιτα, κόκκινου χρώματος, χωρίς πέταλα ή σέπαλα. Η φτελιά προτιμά τις ηλιόλουστες και προστατευμένες θέσεις φύτευσης. Ευδοκιμεί σε κάθε τύπο εδάφους με καλή στράγγιση και αερισμό. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό άρδευσης και παρουσιάζει μέτρια αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες.


1 ping

  1. […] επίκειται η ανθοφορία της Φτελιάς   που είναι η πρώτη του έτους,  και θα ακολουθήσει η […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: