ΘΕΜΑ: Κινέζικο μέλι τρώει η ΕΕ. Το εισάγει για να ρίξει τις τιμές παράγωγου!

Βρυξέλλες: Διαδήλωση για την απαγόρευση της εισαγωγής κινεζικού μελιού ζητούν Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι!

Κεντρική πολιτική επιλογή της ΕΕ   η πτώση των τιμών παραγωγού, την ωθεί σε πολιτικές ανοίγματος των εισαγωγών σε ξένο μέλι αμφίβολης ποιότητας. Η βλαπτική αυτή πολιτική των ευρωπαϊστών  έχει στερήσει από τους Έλληνες και ευρωπαίους παράγωγους σημαντικό εισόδημα που καταληγει στους Κινέζους εξαγωγείς

Η Κίνα στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών που παράγουν μέλι, καταλαμβάνει  την 1η θέση.

Η ΕΕ το 2015 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός μελιού, με ποσότητες που έφθασαν  τους 250 χιλ τόνους αν και ειναι ελλειμματική αφήνοντας σημαντικά περιθώρια αύξησης της παραγωγής…

Κοιτάζοντας όμως την παγκόσμια αγορά στην παραγωγή μελιού διαπιστώνουμε ότι ήδη  από την δεκαετία 2003-2013 και λόγω της κοινής αγροτικής παράγωγης  και της εισόδου του ευρό, η παραγωγή μελιού είχε επικεντρωθεί στην Ασία.

Η Ασία έχει καλύψει το 45,7% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ η Κίνα, που είχε και τότε και τώρα κυρίαρχη θέση, παράγει πέντε φορές μεγαλύτερες ποσότητες μελιού από την δεύτερη χώρα, που  ήταν  η Τουρκία.

Διαφορετικά, όμως, είναι τα δεδομένα στην κατανάλωση μελιού από τα δεδομένα της παραγωγής, αφού στην Ευρώπη καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα μελιού στον κόσμο, που ξεπερνάει το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η Γερμανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη κατανάλωσης μελιού, με σχεδόν διπλάσιες ποσότητες από το Ην. Βασίλειο, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Ως βασικός εισαγωγέας έχει συμφέρον να πέφτουν οι τιμές παραγωγού και να φτάνει το μέλι φτηνό στα ράφια του Γερμανού καταναλωτή.

Στην ΕΕ, η πρώτη παραγωγός χώρα μελιού το 2015 ήταν η Ρουμανία. Ακολουθούσαν η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ η χώρα μας κατείχε την 6η θέση.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΕ δεν είναι αυτάρκης σε μέλι για να καλύψει την εγχώρια κατανάλωση της και ως εκ τούτου προβαίνει σε εισαγωγές, οι οποίες υπερβαίνουν τις εξαγωγές της. Αυξημένες ήταν οι εισαγωγές μελιού το 2015, η δε άνοδος αυτή συνεχίστηκε και το 2016. Βασικός προμηθευτής της ΕΕ σε μέλι είναι η Κίνα, που καλύπτει περίπου το 50% των συνολικών εισαγωγών, ενώ έπεται το Μεξικό.

Ως προς την τιμή πώλησης του μελιού στην ΕΕ, παρατηρούμε, τα τελευταία χρόνια, αυτή να έχει μια ανοδική πορεία, τόσο για τις εισαγωγές όσο και για τις εξαγωγές της. Αποκορύφωμα ήταν το 2015, όπου η μέση τιμή του μελιού ήταν 2,52 ευρώ/κιλό για το εισαγόμενο μέλι και 5,77 ευρώ/κιλό για το εξαγόμενο μέλι, ενώ το 2016 υπήρχε μια μικρή πτώση της τιμής του.

Επίσης, το 2015 καταγράφηκε το φαινόμενο εισαγωγών στην ΕΕ φθηνότερο μέλι από την Κίνα, με τιμή 1,64 ευρώ/κιλό και να εξαγωγών του ίδιου μελιού στις υπόλοιπες χώρες με τιμές που κινήθηκαν από 2,83 έως και 8,31 ευρώ/κιλό. Η μέγιστη τιμή σημειώθηκε στις πωλήσεις μελιού προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που παράγουν μέλι, σημαντική θέση κατέχει και η Ιταλία. Παρόλα αυτά, χαρακτηρίζεται ως χώρα-«καθαρός» εισαγωγέας μελιού, διότι δεν είναι αυτάρκης στις εγχώριες ανάγκες ζήτησης του εν λόγω προϊόντος.

Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς μελιού στον κόσμο το έτος 2015

Κινέζικο μέλι τρώει η ΕΕ

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς μελιού στον κόσμο το έτος 2015

Κινέζικο μέλι τρώει η ΕΕ


Αρέσει σε %d bloggers: