Εξασφαλίσθηκαν οι 80 ψήφοι για τη συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ!

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον

εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ και τον ηγέτη του μικρού αλβανικού κόμματος Besa, Μπιλιάλ Κασάμι, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την άμεση σύγκληση του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας, ώστε να προχωρήσει, με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, η συζήτηση και ψηφοφορία πΓΔΜ για την τρίτη και τελευταία φάση της συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Είχαν προηγηθεί από χθες αλλεπάλληλες αναβολές της συνεδρίασης του κοινοβουλίου, καθώς δεν είχε εξασφαλισθεί η απαιτούμενη για την τρίτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης αυξημένη πλειοψηφία των 80 βουλευτών (επί συνόλου 120).

Οι δύο βουλευτές του κόμματος Besa ζητούσαν να απαλειφθεί το πρώτο σκέλος της προβλεπόμενης αναγραφής της ιθαγένειας («μακεδονική» / «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας»). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, Ζόραν Ζάεφ και Μπιλιάλ Κασάμι κατέληξαν στην φόρμουλα να υπάρξει διακριτή ένδειξη στα ταξιδιωτικά έγγραφα των αλβανικής καταγωγής πολιτών της γείτονος.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Αρέσει σε %d bloggers: