Σαρδηνία, οι αγρότες σταματούν τις εισαγωγές γάλακτος και κρέατος στο νησί και προκαλούν φθορές σε βυτιοφόρα!

Οργισμένοι είναι οι παραγωγοί πρόβειου γάλακτος της Σαρδηνίας, λόγω των υπερβολικά χαμηλών τιμών εξαιτίας των  γεωργικών πολιτικών της ΕΕ και της Ιταλικής κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ημέρες προχωρούν σε κινητοποιήσεις  και θέλοντας να στηρίζουν τις τιμές αποκλείουν δρόμους, χύνουν το γάλα στους δρόμους του νησιού και μπλοκάρουν τις εισαγωγές  κρέατος και γάλακτος από άλλες περιοχές τις Ιταλίας και όχι μόνο.

Η Σαρδηνία είναι μια από τις περιοχές της Ιταλίας η οποία μαστίζεται από χρόνια ανεργία, και με τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης των νέων όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.  Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο νησί προκαλούν βαθύ τραύμα στην λειτουργία της αγοράς και αυτό εγγυάται ότι θα φέρουν αποτελέσματα.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο, ενώ σήμερα Δευτέρα (11/2) οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να συναντηθούν με τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Τζουζέπε Κόντε.

Οργανώθηκαν μέσω του hashtag #iostoconnando και σχετικά βίντεο κοινοποιήθηκαν με το σύνθημα: «Προτιμώ να πετάξω το γάλα παρά να το πουλήσω για ψίχουλα».

Σε ένα από αυτά, ο 23χρονος κτηνοτρόφος Francesco Pintore, με την άφιξη ενός φορτηγού-ψυγείου μεταφοράς γάλακτος, αφήνει από τη δεξαμενή με στόμιο το γάλα να τρέχει. «Δεν υπάρχει γάλα για σένα, άσκοπα πηγαινοέρχεσαι, όπως κι εγώ. Αυτό το κάνω για τη μάνα μου, τα αδέρφια μου και την ψυχή του πατέρα μου», ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων.

Όπως τονίζει  ο πρόεδρος της οργάνωσης Coldiretti Sardegna κ. Battista Cualbu, «πλέον, το γάλα, κοστίζει αξίζει λιγότερο από το εμφιαλωμένο νερό και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι εντελώς ασύμφορο να το πουλάς, όταν στο πληρώνουν οι μεταποιητές μόλις 55 ως 60 λεπτά του ευρώ το λίτρο».

Η πτώση της τιμής παραγωγού στο γάλα το τελευταίο διάστημα είναι της τάξης του 25% και έχει σχέση με τη μείωση τιμής του τυριού ΠΟΠ Pecorino Romano, που απορροφά περίπου το μισό της παραγωγής πρόβειου γάλακτος στη Σαρδηνία. Στην μείωση των τιμών συμβάλλουν και οι ανεξέλεγκτες αθρόες εισαγωγές γάλακτος από τρίτες χώρες Ρουµανία, Αλβανία, Σκόπια,Τουρκια.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόβατα ζουν στη Σαρδηνία, το 50% της παραγωγής του πρόβειου γάλακτος που παράγεται στην Ιταλία προέρχεται από τη Σαρδηνία.

Οι αγροτες καταγγέλλοντας ότι πλέον αξίζει λιγότερο από το εμφιαλωμένο νερό και αυτό είναι απαράδεκτο. Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση, στις συνομιλίες που ξεκίνησε με τους παραγωγούς, προτείνει ένα σχέδιο για την αποσυμφόρηση των αποθεμάτων.

Λύση η μετατροπή του γάλακτος σε σκόνη και η εξαγωγή του

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Gian Marco Cantinaio, εξέφρασε σε δηλώσεις του την «μεγάλη ανησυχία» για το θέμα της Σαρδηνίας. Όπως τόνισε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, «πρόκειται να μιλήσω με τους παραγωγούς στη Σαρδηνία. Όσον αφορά το πρόβειο γάλα, έχουμε μια πρόταση που έχουμε ήδη θέσει στο τραπέζι της κοινοπραξίας, δηλαδή την προσπάθεια εξαγωγής όσο το δυνατόν περισσότερο πρόβειου γάλακτος (που είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές χώρες του εξωτερικού). Θα προτείνουμε ένα σχέδιο παραγωγής «σκόνης» πρόβειου γάλακτος, το οποίο θα μπορεί να εξάγεται στο εξωτερικό και θα μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς».

Οι κτηνοτρόφοι έκαναν γνωστό ότι αν δεν βρεθεί λύση τις αμέσως επόμενες ημέρες, πρόκειται να μπλοκάρουν τους κύριους δρόμους του νησιού, κατά τις τοπικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου. Πάντως, πέντε κτηνοτρόφοι θα καταγγελθούν στην δικαστική αρχή για πρόκληση ζημιών (λόγω της καταστροφής μπουκαλιών γάλακτος).

Σημειώνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ποδοσφαιρική ομάδα του Kάλιαρι (πρωτεύουσα της Σαρδηνίας) έκανε γνωστό ότι στηρίζει τον αγώνα των βοσκών και κτηνοτρόφων.

Η ομάδα της Σαρδηνίας πριν αναχωρήσει για τον αγώνα με την Μιλαν αντιμετώπισε πρόβλημα από εξαγριωμένους αγρότες. Η αποστολή «εγκλωβίστηκε» στο προπονητικό κέντρο, Asseminello, από περίπου 100 αγρότες που διαμαρτύρονται για τις τιμές του γάλακτος με αποτέλεσμα η ομάδα να μην μπορεί να φύγει.

Στον σημείο έφτασε η Αστυνομία για να διαπραγματευτεί με τους εξαγριωμένους αγρότες, που τελικά επέτρεψαν στην Κάλιαρι να φύγει με έναν όρο. Ανάγκσε τους παίκτες, Νικολό Μπαρέλα, Αλεσάντρο Ντεϊόλα και Ζοάο Πέδρο να χύσουν και εκείνοι γάλα, συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία!


Αρέσει σε %d bloggers: