Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις ΗΠΑ ο Τραμπ για να πληρώσουν οι Αμερικάνοι το παραπέτασμα του Μεξικού

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμο, για να χτίσει το τείχος στο Μεξικό.

«Θα υπογράψουμε σήμερα και θα κυρήξουμε μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό είναι ένα σπουδαίο», είπε από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Reuters, η κήρυξη εκτάκτου ανάγκης θα επέτρεψει στον Τραμπ να πάρει κονδύλια που οι νομοθέτες είχαν εγκρίνει για άλλους σκοπούς προκειμένου να χτίσει το τείχος στο Μεξικό.

Η υπογραφή του νομοσχεδίου έγινε στον απόηχο της διαμάχης του με το Κογκρέσο, η οποία και είχε οδηγήσει το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος σε shutdown για τουλάχιστον ένα μήνα.

ΗΠΑ: Παράνομη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λένε οι Δημοκρατικοί

«Παράνομη» χαρακτήρισαν οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, την πρόθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τείχος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά ένα «βίαιο πλήγμα» στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Η παράνομη κήρυξη (έκτακτης ανάγκης) εκ μέρος του προέδρου, απόρροια μιας ανύπαρκτης κρίσης, επιφέρει ένα βίαιο πλήγμα στο Σύνταγμά μας και καθιστά την Αμερική λιγότερο ασφαλή, κλέβοντας από τη χρηματοδότηση για την Άμυνα, την οποία χρειαζόμαστε κατεπειγόντως για την ασφάλεια των στρατιωτών και του έθνους μας», γράφουν στην ανακοίνωσή τους η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Οι ενέργειες του προέδρου παραβιάζουν σαφώς την αποκλειστική εξουσία του Κογκρέσου όσον αφορά τα οικονομικά, την οποία οι Πατέρες του Έθνους κατοχύρωσαν στο Σύνταγμα. Το Κογκρέσο θα υπερασπιστεί τις συνταγματικές εξουσίες του Κογκρέσου, στα δικαστήρια και στον λαό, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο», πρόσθεσαν όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ανακοίνωσε θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης του Τραμπ.

«Δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάχρηση εξουσίας και θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε.Αρέσει σε %d bloggers: