Έρευνα για την λεκτική επίθεση και τα αντισημιτικά σχόλια κατά ακαδημαϊκού από «κίτρινα γιλέκα» (video)

Έρευνα για την επίθεση με αντισημιτικά σχόλια κατά γνωστού Γάλλου ακαδημαϊκού και φιλοσόφου, στη χθεσινή διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων», ξεκίνησε σήμερα η αστυνομία.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε έρευνα για «δημόσια προσβολή με βάση την καταγωγή, την εθνικότητα, την υπηκοότητα, τη φυλή ή τη θρησκεία».

Όπως καταγράφηκε σε βίντεο, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, στο περιθώριο της χθεσινής διαμαρτυρίας στο Παρίσι, ομάδα διαδηλωτών στοχοποίησε τον ακαδημαϊκό Alain Finkielkraut.

Αρκετοί διαδηλωτές φώναζαν εναντίον του συνθήματα όπως «βρωμερέ σιωνιστή», «εμείς είμαστε ο λαός» και «η Γαλλία είναι δική μας».

«Ένιωσα το απόλυτο μίσος και δυστυχώς αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά», δήλωσε ο Finkielkraut στην εφημερίδα «Journal du Dimanche». «Θα είχα φοβηθεί αν δεν ήταν εκεί η αστυνομία, ευτυχώς ήταν εκεί», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι δεν ήταν όλοι οι διαδηλωτές εχθρικοί προς το πρόσωπό του, ενώ κάποιος μάλιστα του πρότεινε να φορέσει κίτρινο γιλέκο και να πάρει μέρος στη διαδήλωση.

Ο Finkielkraut έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του προς το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» απ’ την αρχή των κινητοποιήσεων, που μετρούν πια τρεις μήνες, αλλά σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Le Figaro», άσκησε κριτική στα ηγετικά μέλη του κινήματος κατηγορώντας τους για αλαζονεία.

Το περιστατικό προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και μηνυμάτων υποστήριξης προς τον φιλόσοφο, αλλά και αυξάνει τις ανησυχίες για την αύξηση εγκλημάτων μίσους κατά Εβραίων.

Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας πως τέτοια φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά.

«Οι αντισημιτικές προσβολές τις οποίες δέχθηκε είναι η απόλυτη άρνηση του τι είμαστε και τι μας κάνει σπουδαίο έθνος. Δεν θα το ανεχθούμε», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.

Σε άλλο μήνυμα ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι: «Ο γιος των Πολωνών μεταναστών που έγινε Γάλλος ακαδημαϊκός, ο Alain Finkielkraut δεν είναι μόνο ένας εξέχων άνθρωπος των γραμμάτων αλλά το σύμβολο του τι επιτρέπει στον καθένα η Δημοκρατία».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ, τόνισε ότι ήταν «απλά μη ανεκτό», ενώ ο επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, Laurent Wauquiez, έκανε λόγο για «ηλίθιους»

«Μπορούμε να μισούμε τις ιδέες του Finkielkraut αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί την επίθεση σε βάρος του ως Εβραίου», σημείωσε ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος, Ian Brossat.

Κατά τη χθεσινή, 14η κινητοποίηση, περίπου 41.000 «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν στους δρόμους της χώρας. Σε πολλές περιοχές υπάρχει κάλεσμα και για σήμερα, με τη διαδικτυακή πρόσκληση στο Παρίσι να σημειώνει «ας παραμείνουμε ειρηνικοί».

Από efsyn.gr


Αρέσει σε %d bloggers: