Πάρτι έστησαν στα χρηματιστήρια οι τράπεζες με την κατάργηση του Ν.Κατσελη!

Με κέρδη της τάξης του 47% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου οι τραπεζικές μετοχές έχουν πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ράλι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να έχει υπερδιπλασιάσει την τιμή της (από τα χαμηλά του Ιανουαρίου) αποκομίζοντας κέρδη +116% και ακολουθούν με +66% η μετοχή της Εθνικής

Τράπεζας, με +43% η Alpha Bank και με +41% η Eurobank.

Αυτή η εντυπωσιακή άνοδος  οφείλεται αποκλειστικά στο νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια που προωθεί η κυβέρνηση και βάση του οποίου ένα ποσοστό γύρω στο 80% θα βρεθεί εκτός προστασίας του νόμου .

Επιπλέον το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με την ΤτΕ έχουν συστήσει κοινή ομάδα εργασίας για την προώθηση του σχεδίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει την δημιουργία SPV στο οποίο θα μεταφερθούν προβληματικά δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ ενώ για την χρηματοδότηση της συναλλαγής θα αξιοποιηθεί μέρος των αναβαλόμενων πιστωτικών απαιτήσεων (DTCs). Η υλοποίηση του σχεδίου θα προκαλούσε μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά 300 μονάδες βάσης ωστόσο με αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων λόγω της αντιμετώπισης των DTCs. Ειδικοί επισημαίνουν ότι απαιτείται χρόνος για την υλοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ, περί τα τέλη του 2019 ή αρχές του 2020, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση των NPEs στις τράπεζες που διαθέτουν υψηλή κεφαλαιαική βάση όπως η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.


Αρέσει σε %d bloggers: