Η πολυδιάσπαση της Αριστεράς και του Αντιμνημονίου δεν έτυχε άλλα πέτυχε!

Του Γιάννη Παπαϊωάννου

Η σημερινή πολυδιάσπαση του χώρου της Αριστεράς και του αντιμνημονιου είναι συνειδητή επιθυμητή κατάληξη για πολλούς στην χώρα μας.

Υπάρχουν δυνάμεις του συστήματος που θέλουν να μην υπάρχει αντιμνημόνιο, υπάρχουν δυνάμεις εφεδρικές και διάσπαρτες που λοξοκοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ,  άλλα και δυνάμεις  που με πολιτική αφέλεια παίζουν το παιχνίδι του.

Με αφετηρία το μεγαλειώδες  ΟΧΙ του Λαού μας- κατά των σχεδίων και των εκβιασμών της ντόπιας και των ευρωπαϊκών ελίτ-, και την  διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ για το Γ’ μνημόνιο, θα λάβει χώρα  στην Αριστερά μια μεγάλη μεταβολή.

Εκείνη την στιγμη θα ξεκινήσει μια προσπάθεια συκοφάντησης, απαξίωσης και πολεμικής όλων των δυνάμεων και στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015  για να κινηθούν συνεπεία προς  τις αρχές τους!

Τελευταίο κρούσμα συκοφάντησης, απαξίωσης είναι  μια (ακόμη) επίθεση  εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη  για την παρουσία του στην Καλαμάτα με άρθρο και επιχειρηματολογία που δεν θα σχολιάσω γιατι επιμένω  στην πολιτική!

Η ΛΑΕ από την πρώτη στιγμή ζήτησε από όλους να  κινηθούν  μετωπικά για την ανατροπή της βαρβαρότητας των μνημονίων και την έξοδο από την ΕΕ και το Ευρω. Όλα δειχνουν ότι δεν την θέλουν όμως όλοι  την έξοδο τόσο ξεκάθαρα όσο την θέλει η ΛΑΕ!

Εκατοντάδες προσχηματικές απαντήσεις δοθήκαν σε αυτή την πρόσκληση. Χιλιάδες λέξεις γράφτηκαν για το πόσο αντικαπιταλιστές είναι κάποιοι,  πόσο αντι διαχειριστές κάποιοι άλλοι,  πόσο   υπεραριστεροί  είναι κάποιοι τρίτοι, πόσο  καθαροί και  αμόλυντοι  μαρξιστές είναι κάποιοι τέταρτοι πόσο μοναδικοί  υπερ-ηγέτες  κάποιοι τελευταίοι.  Η κατάληξη θα είναι  η μόνιμη άρνηση  για συνεργασία και για συμπόρευση για  την έξοδο.

Ως αποτέλεσμα ο Τσιπρας και οι ευρωπαϊστές πέρασαν χωρίς ουσιαστική αντίδραση το Μνημόνιο επάνω από την κοινωνία σαν οδοστρωτήρα!

Το μεγαλειώδες λαϊκό  κίνημα -το αντιμνημόνιο- που θα μπορούσε, με σωστή  καθοδήγηση να αλλάξει  όχι μόνο την κατάσταση  την χώρα, άλλα και την ισορροπία δυναμένων μεταξύ κεφαλαίου-εργασίας και να δώσει το έναυσμα της αλλαγής σε όλη την Ευρώπη ατόνησε, ενώ σχεδόν χάθηκε και κάθε είδους κίνημα.

Ο χρόνος πέρασε με μέτρα, δόσεις, περικοπές, αυτοκτονίες  κατασχέσεις πλειστηριασμούς  δικογραφίες νεοφιλελευθερισμό και κοινωνική καταστροφή και οι απαντήσεις  που δόθηκαν αφορούσαν τα εσωτερικά ψυχολογικού τύπου «προβλήματα» του καθενός! Μόνιμη συνιστώσα στις πολιτικές αναλύσεις η κλάψα, οι αλληλοκατηγορίες, η μεμψιμοιρία, η πολυδιάσπαση η γκρίνια ο πολιτικός μηδενισμός,  ο αναχωρητισμός και ο καναπές!

Την ίδια στιγμή που ο λαός μας ισοπεδώθηκε ο Τσιπρας έκανε την δουλειά του ανενόχλητος και παρέμεινε ιδεολογικά κυρίαρχος καθώς απέναντι του ήταν μόνο η πολυδιάσπαση!  Τίποτα από αυτά δεν συνέβη έτσι απλά καθώς όλο αυτό το κλίμα, λειτουργούσε ως κρυφή εφεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ!

Φτάσαμε τέσσερα  χρόνια μετά αντί να έχει εκδιωχθεί ο Τσιπρας όπως όλοι οι προηγούμενοι μνημονιακοί πρωθυπουργοί, να έχει ακόμη επαρκείς πολιτικές δυνάμεις ώστε  να παρουσιάζει  την  Νατοϊκή Συμφωνία των Πρεσπων ως διεθνιστική! Με ελάχιστα φθαρμένο το πολιτικό κεφάλαιο του, θα καταφέρει να θέσει την ατζέντα του διάλογου και να διχάζει την αριστερά συνολικά σε αυτό το θέμα.

 Η συμφωνία των Πρεσπων δεν είναι διεθνιστική γιατί δεν αφορά το γειτονικό λαό, με τον οποίο τίποτα δεν έχουμε να μοιράσουμε.

Είναι παραχώρηση της ελίτ της γείτονος (η οποία έχει πορευτεί αυτάρεσκα για δεκαετίες με το σκέτο «Μακεδονία» )  και αποφασισμένη να μπει στο ΝΑΤΟ  κάνει παραχωρήσεις στην δική μας κυρίαρχη τάξη για να αρθεί το Βέτο του Βουκουρεστίου!

Ο  Τσιπρας δίνει  την συμφωνία  όπως έδωσε τα πάντα, ποντάροντας στην πολιτική στήριξη των ΗΠΑ και της  ΕΕ. Δίνει κι αυτός κάτι προσπαθώντας να φανεί χρήσιμος στους ξένους όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι τις τελευταίες δεκαετίες.

Τίποτα διεθνιστικό δεν υπάρχει σε αυτήν την συμφωνία μεταξύ των Ελιτ!

Τίποτα διεθνιστικό δεν υπάρχει στις παραχώρηση του Τσιπρα. Όχι τυχαία και ο  γειτονικός λαός εκεί την αποδοκίμασε  σε δημοψήφισμα,  και ο ελληνικός λαός  στέκεται απέναντι.

Αντί να χαραχτεί μια  γραμμή  με τους λαούς και κατά της άρχουσας τάξης στις δυο πλευρές των συνόρων, ο  Τσιπρας θα κάνει όλο το παιχνίδι και  θα διχάσει τους πάντες βάζοντας τις δικές του διαχωριστικές!

Όλοι στην Αριστερά  -παίζοντας το παιχνίδι του- θα αλληλοκατηγορούνται και  κοιτάζονται μεταξύ τους για να δουν ποιος είναι πιο Αριστερός, πιο Νατοϊκός, πιο  Διεθνιστής, ποιος κινείται προς  αυτό, που έχει βαφτίσει ο Τσιπρας ως  ακροδεξιά!

Τα χειρότερα όμως έχουν ήδη συμβεί στην κοινωνία!

Χωρίς αντιμνημόνιο και αντιευρωπαϊσμό και ταξική διαίρεση με την Ελιτ η αριστερά μένει γυμνή χωρίς λαϊκό έρεισμα και ο ίδιος ο Τσιπρας κινείται σχεδόν χωρίς  αντίπαλο από τα αριστερά!

Ο ίδιος κρατάει την μπαγκέτα και την την κουνά και σχεδόν όλοι στην  πολυδιασπασμενη Αριστερά χορεύουν στον ρυθμό του  ή περιστρέφονται γύρω από γεγονότα, την ρητορική που παράγει και το φόβητρο που στήνει με την  ακροδεξιά!

Μια ακροδεξιά που  μέσω του Τσιπρα μεταβάλλεται από πολιτικό περιθώριο σε αντίπαλο δέος!

Ταυτόχρονα ως   εναλλακτική στην  κοινωνία να προαλείφεται ο Κυριάκος και η συσπειρωμένη ΝΔ.

μπορούμε να πούμε πολλά ακόμη […]

Ξέρουμε πια ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα συνειδητών επιλογών που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Ξέρουμε ότι  υπάρχουν δυνάμεις του συστήματος που θέλουν να μην υπάρχει αντιμνημόνιο, υπάρχουν δυνάμεις εφεδρικές και διάσπαρτες που λοξοκοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα και δυνάμεις  που με πολιτική αφέλεια παίζουν το παιχνίδι του.

Ξέρουμε ότι ήταν σίγουρα σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ  η απαξίωση του αντιμνημονίου,  και η πολυδιάσπαση της Αριστεράς!

Ξέρουμε ότι είναι επιλογή του η μετατροπή της ακροδεξιάς από πολιτικό περιθώριο σε αντίπαλο δέος.

Τίποτα δεν ήταν  τυχαίο! Τίποτα δεν είναι πολιτική αφέλεια άλλα

όλα αυτά είναι συνειδητή πολιτική επιλογή.

Γι να μην μπορεί κάνεις να πει αύριο ότι η εξαφάνιση του αντιμνημονίου κι η πολυδιάσπαση ήταν προβοκάτσια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ,   ένας συλλογικός και ατομικός απολογισμός και μια αναδιάταξη δυνάμεων ενόψει εκλογών είναι αναγκαίοι!Αρέσει σε %d bloggers: