Σε μια ακόμη άτακτη υποχώρηση στους δανειστές προέβη η κυβέρνηση Τσίπρα!

Μειώνεται στις 100.000 το όριο προστασίας!

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών. Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.

Σε μια ακόμη άτακτη υποχώρηση για τα κόκκινα δάνεια προέβη η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει το«πράσινο φως» για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία μειώνεται το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Επίσης με την νέα ρύθμιση, ο αιτών αν μπορεί να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του είναι διαφορετική από την εμπορική αξία που υπάρχει στα βιβλία των τραπεζών τότε θα ισχύει η αξία που δηλώνει ο αιτών.

«Μετά από αυτή τη ρύθμιση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών «παίρνουμε το πράσινο φως σε κάθε περίπτωση».

Ο υπουργός Οικονομικών, αναλύοντας τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία ανέφερε πως αυτή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πολλές φορές ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας και έχουν περάσει όλα τα τεστ.

«Έχουμε ένα νόμο που σε κάποια σημεία βελτιώνει την κατάσταση και βάζει μέσα και τα επιχειρηματικά δάνεια. Ποιο ήταν το πρόβλημα του SSM; Και ποιο είναι το πρόβλημα σε οποιαδήποτε στρατηγική μείωσης κόκκινων δανείων; Όλα τα συστήματα και αυτά που κάνουμε εμείς και αυτά που κάνουν στην Ιταλία και αυτά που θα κάνει οποιαδήποτε χώρα που έχει πρόβλημα κόκκινων δανείων, έχουν κάποιο ρίσκο. Τα καλά νέα είναι ότι το ρίσκο στο δικό μας σχέδιο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή και των τραπεζών» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Παρά τα όσα έχουν ακουστεί για τις τράπεζες, σας υπενθυμίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, πέρασαν τα stress test και τα test για την μείωση των κόκκινων δανείων. Και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν».

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε την αλλαγή που έφερε με την μείωση του ορίου των επιχειρηματικών δανείων στις 100.000 € λέγοντας ότι «έχουμε ένα άγχος για τις προβλέψεις σε σενάρια δυσμενή. Αυτή ήταν η συζήτηση την τελευταία εβδομάδα και εκεί μας ζητήθηκε ο περιορισμός της περιμέτρου για τα επιχειρηματικά δάνεια».

«Είναι δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα»

Μάλιστα, ο υπ. Οικονομικών, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι δείγμα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

«Θέλω να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τα κριτήρια της κανονικότητας. Οτι κάνουμε αυτό το νομοσχέδιο, ότι έχουμε ένα σχέδιο που επιμερίζει το κόστος ανάμεσα στο κράτος, τον δανειολήπτη και τις τράπεζες είναι ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Ότι δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια αυτή η βοήθεια που δίνουμε στον κόσμο να ξεπληρώσει το χρέος του είναι κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα. Ότι τώρα έχουμε συμφωνία με την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα για τις προβλέψεις που θα χρειάζονται οι τράπεζες είναι κριτήριο επιστροφή στην κανονικότητα»

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε και για ποιο λόγο καθυστέρησε τόσο πολύ να έρθει η ρύθμιση στην Ελληνική Βουλή και να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

«Ενώ διαπραγματευόμαστε με τέσσερις θεσμούς στην πραγματικότητα διαπραγματευόμαστε με έξι γιατί δύο από τους τέσσερις θεσμούς έχουν δύο καπέλα. Η Κομισιόν έχει ένα καπέλο επιπλέον, την διεύθυνση ανταγωνισμού αφού η επιδότηση που δίνουμε εμείς για τους δανειολήπτες πρέπει να μην αποτελεί κρατική ενίσχυση.Και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα έχει ένα επιπλέον καπέλο. Έχει το καπέλο του επόπτη του SSM που πρέπει να παρακολουθήσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος όχι μόνο για την Ελλάδα. Γιατί η σταθερότητα σε μία χώρα επηρεάζει και την σταθερότητα στις άλλες χώρες.

Γι’ αυτό χρειάστηκε να διαπραγματευθούμε τόσο καιρό, δεν ήταν μόνο η μεταμνημονιακή περίοδος και η ενισχυμένη εποπτεία.»


Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: