Προς μηδενική ανάπτυξη η Ιταλία το 2019 λόγω του σκληρού ευρό!

Η Ιταλία  οδεύει προς μηδενική ανάπτυξη το 2019 δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος ωστόσο δεν προβλέπει να καταθέσει διορθωτικό προϋπολογισμό.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικότερη επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και η Ιταλία το

2019 οδηγείται προς το μηδέν», σχολίασε ο Τρία.

«Η Γερμανία καταγράφει επιβράδυνση και κατά συνέπεια το πιο παραγωγικό κομμάτι της Ιταλίας καταγράφει επίσης επιβράδυνση. Και καθώς η Ιταλία εδώ και χρόνια καταγράφει ανάπτυξη μία μονάδα λιγότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οδηγούμαστε προς το μηδέν», συνέχισε ο Ιταλός υπουργός.

«Κανείς δεν μας ζητεί διορθωτική νομοθεσία, οπότε το αποκλείω», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής η ιταλική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν η ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, προέβλεπε ανάπτυξη 1% για φέτος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν ότι η αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ θα φτάσει το 2019 το 0,6%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκτιμά στο 0,2%.

Η μεγαλύτερη εργοδοτική ένωση της Ιταλίας, η Confindustria, είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι προβλέπει τελμάτωση της ανάπτυξης της χώρας για το 2019 και αύξηση μόλις το 0,4% το 2020.

Σύμφωνα με αναλυτές και σκεπτικούς για την ευρώπη το σκληρό ευρώ είναι η αίτια της επερχόμενης ύφεσης καθώς κάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα ακριβότερα  των εισαγόμενων και στέλνει το χρήμα σε χώρες εκτός ευρό.
Με απλούστερους όρους το μεγαλύτερο μέρος των όποιων προϊόντων  που καταναλώνεται στην Ευρωζωνης φτιάχνεται εκτός ευρωζώνης και εκεί κατευθύνονται τόσο τα χρήματα των Ευρωπαίων όσο και η όποια ανάπτυξη που παρατηρήθηκε μέσω της αύξησης της ρευστότητας και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το σκληρό ευρό  πλήττει μεγάλες οικονομίες, ευνοεί  χώρες με ισχυρές εξαγωγές όπως η Γερμανία ενώ ξεθεμελιώνει χώρες με μικρότερες οικονομίες. 

Αρέσει σε %d bloggers: