Νέα χαλαζόπτωση Σε απόγνωση παραγωγοί στον Δήμο Τυρνάβου!

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις περιοχές της Ελασσόνας και του Τυρνάβου  το απόγευμα του  Σαββάτου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες και αμπέλια. Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στέλιος Τσικριτσής «η ζημιά στην αμπελοκαλλιέργεια και δενδροκαλλιέργειες  είναι μεγάλη σε συγκεκριμένες περιοχές και αγγίζει και το 100%».

Με ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου και Λυγαριάς

 καλούν τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα

«Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας για ακόμη μια φορά υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή στις παραγωγές τους διότι επλήγησαν από την έντονη χαλαζόπτωση που ξέσπασε τις πρώτες απογευματινές ώρες. Το μέγεθος της ζημιάς είναι σε ποσοστό 100%, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, του Δαμασίου, των Δένδρων και των Πλατανουλίων».

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο ΕΛΓΑ και σήμερα αναμένεται κλιμάκιο να επισκεφθεί τις περιοχές που χτυπήθηκαν από χαλάζι για μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που έχουν υποστεί αμπελοκαλλιέργειες και δενδροκαλλιέργειες.

Χθες το απόγευμα σημειώθηκε και νέα χαλαζόπτωση που έπληξε μία σημαντική περιοχή με καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή Μπουγάζι του Τυρνάβου.

Η χθεσινή  χαλαζόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη προκαλώντας ζημιές σε χωράφια που δεν είχαν πληγεί το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ και η βροχή που τη συνόδευε μετέτρεψε σε βάλτους τα χωράφια που πλέον είναι απροσπέλαστα.

Μπροστά στις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες καλούν τον ΕΛΓΑ για αντικειμενικές εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις.

Άμεση αποζημίωση ενίσχυση ζητά η Ανυπότακτη Θεσσαλία

Η Περιφερειακή παράταξη «Ανυπότακτη Θεσσαλία», με επικεφαλής τον Κωστα Δελημήτρο ζητά την άμεση αποζημίωση ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό στους πληγέντες από το χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή Τυρνάβου ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Σε ανακοίνωση της η παράταξη αναφέρει:

Η χθεσινή ημέρα έδειξε το μέγεθος της  καταστροφής σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, στην Βερδικούσια και την ευρύτερη περιοχή Τύρναβου, στο Δαμάσι, τα  Δεντρά τα Πλατανούλια κλπ!

Οι αγρότες που βλέπουν μέρα με τη μέρα την αδιαφορία από την Μνημονιακη Περιφέρεια και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα εισοδήματά τους που συρρικνώνονται, βιώσαν το απόγευμα του Σαββάτου και μια σφοδρή χαλαζόπτωση στις δενδρώδεις καλλιέργειές τους  και τα αμπέλια τους!

Ούτε αυτή την φορά λειτούργησε το σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας  και έμειναν αβοήθητοι μπροστά σε ένα ακόμη πλήγμα από χαλάζι στα πολλά που έχουν υποστεί!  Έχουν να αντιμετωπίσουν μια τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά απούσα από τα τεκταινόμενα στην πρωτογενή παράγωγη στην Θεσσαλία!

Μονόδρομος η έγκαιρη πλήρη και σωστή εκτίμηση των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς  ώστε να συνεχίσουν  την πρωτογενή παράγωγη  που έχει τόσο ανάγκη η χώρα!

Πρέπει να δοθεί άμεσα ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό στους πληγέντες ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ καθυστερεί στις αποζημιώσεις και δεν αποζημιώνει ουσιαστικά.

Ο ΕΛΓΑ δημόσιος-κρατικός φορέας με κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, ώστε να  αποζημιώνει πραγματικά τους αγρότες στο 100% της ζημιάς στην ζωική και φυτική παράγωγη.

Κάθε καθυστέρηση στην καταβολή αποζημίωσης-ενίσχυσης θα φέρει τους αγρότες πιο κοντά στην ολοκληρωτική καταστροφή.

με πληροφορίες απο: ert.gr, Larissanet.grΑρέσει σε %d bloggers: