Το 74% των Ελλήνων υποστηρίζει πως η φωνή μας δεν ακούγεται στην ΕΕ

Τι θα ψήφιζαν οι Έλληνες αν γινόταν δημοψήφισμα για Grexit

Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από το πόσο ακούγεται η φωνή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες (46%) δηλώνουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι «καλό πράγμα», με το 17% να τη θεωρεί «κακή», ενώ ένα 36% να απαντά ότι δεν είναι ούτε καλή, ούτε κακή. Ωστόσο, το 58% των πολιτών παραδέχονται πως η Ελλάδα έχει ωφεληθεί γενικά από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, άποψη με την οποία διαφωνεί το 36% των Ελλήνων.

Ακόμη, 50% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων σε επίπεδο ΕΕ αισθάνεται ότι τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση είτε στην ΕΕ είτε στη χώρα τους. Ωστόσο, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.

Ωστόσο, όσον αφορά στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνο ένας στους τρεις ευρωπαίους ξέρει ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το Μάιο και μόλις 5% μπορούσε να αναφέρει τις ακριβείς ημερομηνίες.

Το 34% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφίσει, ενώ το 27% ανέφερε μάλλον θα κάνουν το ίδιο.

Οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν μεταβληθεί περαιτέρω τους τελευταίους έξι μήνες.

Η οικονομία και η ανάπτυξη (50%) και η ανεργία των νέων (49%) είναι τώρα στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενες από τη μετανάστευση (44%) και την κλιματική αλλαγή (43%), ενώ η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πέφτει στην πέμπτη θέση με 41%. 54% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να δουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχύεται στο μέλλον, με γνώμονα την ανταπόκριση σε αυτά τα διεθνή προβλήματα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα τα ευρήματα της ευρωπαϊκής έρευνας αναδεικνύουν:

– Προσέγγιση έναντι της Ε.Ε.: Το 46% των Ελλήνων θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. «είναι κάτι καλό», ενώ το 36% και 34% αντίστοιχα κρίνει ότι «δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό». Παράλληλα, το 57% στην Ελλάδα κρίνει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην Ε.Ε., ενώ το 23% και 36% αντίστοιχα θεωρεί ότι δεν έχει ωφεληθεί.

– Προτεραιότητες: Στο ερώτημα ποια θέματα πρέπει να τεθούν σε συζήτηση κατά προτεραιότητα κατά την προεκλογική συζήτηση, οι Έλληνες σε ποσοστό 85% (9 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση) απαντούν «η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων», σε ποσοστό 81% (-1 από την προηγούμενη μέτρηση) απαντούν «η οικονομία και η ανάπτυξη» και 59% η «μετανάστευση» (-5 από την προηγούμενη μέτρηση). Ακολουθούν «κοινωνική προστασία των πολιτών της ΕΕ» με 48% ( 8 μονάδες) και η «προστασία των εξωτερικών συνόρων» 38% (-1 μονάδα).

– Άποψη: Επιπλέον το 74% (-9 μονάδες) των Ελλήνων (44% στην Ε.Ε.) διαφωνεί με το ότι «η άποψή μου μετράει στην ΕΕ», ενώ μόλις το 22% (6 μονάδες) συμφωνεί (51% στην ΕΕ).

– Ημερομηνία των εκλογών: Το 57% των Ελλήνων απαντά σωστά στο ερώτημα για το πότε ακριβώς θα γίνουν οι ευρωεκλογές και το 28% αντίστοιχα δηλώνει ότι είναι «πολύ πιθανό» να ψηφίσει, το 26% λέει είναι «πιθανό», το 14% ότι είναι αρκετά πιθανό και «όχι πιθανό» δηλώνει το 31%.

– Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Το 14% σε Ελλάδα και ΕΕ εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του ΕΚ έχει ενδυναμωθεί, το 31% και 24% αντίστοιχα ότι έχει αποδυναμωθεί και το 47% και 41% ότι έχει μείνει ο ίδιος. Το  70% των Ελλήνων και το 54% των Ευρωπαίων θα ήθελε να δει το ΕΚ να παίζει ένα πιο σημαντικό ρόλο στην ΕΕ (9 και 6 μονάδες άνοδος από την προηγούμενη μέτρηση).


Αρέσει σε %d bloggers: