Κ. Δελημήτρος: «Είμαστε Ανυπότακτοι Θεσσαλοί…»

Ο Κ. Δελημήτρος, υποψήφιος περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Θεσσαλία», στη larissanet

Είναι φανερό πως έχει αποτύχει παταγωδώς ο κ. Αγοραστός…»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο με το οποίο η «Ανυπότακτη Θεσσαλία» διεκδικεί την ψήφο των πολιτών παραθέτει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Δελημήτρος με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet. Ο κ. Δελημήτρος περιγράφει με «μελανά» χρώματα τα προβλήματα των Θεσσαλών, ενώ σε ότι αφορά τη θητεία της περιφερειακής Αρχής μιλά για «παταγώδη αποτυχία του κ. Αγοραστού».

Παράλληλα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναλύει τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης και υπογραμμίζει: «Ζητάμε την ψήφο των Θεσσαλών, επειδή θέλουν  να ζήσουν σ’ έναν τόπο που δε θα τους πληγώνει και θα τους εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις μιας ζωής με αξιοπρέπεια και προοπτικές, που θα κρατά ένα παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον των παιδιών τους…»

Κ. Δελημήτρο, πώς θα περιγράφατε το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, με το οποίο η «Ανυπότακτη Θεσσαλία» προσέρχεται στη μάχη των περιφερειακών εκλογών;

Η Α.Θ. έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, παρόλο που η ιδεολογία και το πολιτικό πλαίσιο συνήθως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα στις εκλογές της Τ.Α. Σε ό,τι μας αφορά, κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό και κυρίαρχο το να ξεκαθαρίζουμε πού βαδίζουμε και σε τι αναφερόμαστε, για να ξέρει ακριβώς και ο κόσμος τι ψηφίζει. Είμαστε λοιπόν αυτό που λέει το όνομά μας: Ανυπότακτοι Θεσσαλοί!!

Ανυπότακτοι, όπως όλοι αυτοί που στα 10 σχεδόν χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, δεν επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της απάθειας και του καναπέ, της συναλλαγής για την προσπόριση προσωπικών ωφελημάτων, της υποτέλειας ή της ιδιοτελούς χρησιμοθηρίας που προβάλλεται με κάθε τρόπο. Διάλεξαν το δύσκολο δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης, της κοινής διεκδίκησης των αναγκών και των οραμάτων τους και του ριζοσπαστισμού, πάνω στις αρχές και τις αξίες της δικής μας κοσμοαντίληψης για μια Ελλάδα ελεύθερη από τα παντοειδή δεσμά που της χαλκεύουν οι «προστάτες» της. Στο δρόμο αυτόν λοιπόν βαδίζουμε, και μάλιστα έχουμε πετύχει και μερικές πολύ σημαντικές νίκες, όπως  το μεγαλειώδες ΌΧΙ του δημοψηφίσματος του Ιούλη του ‘15. Σεμνυνόμαστε να λέμε πως αντιπροσωπεύουμε αυτούς ακριβώς, μα θέλουμε να εκφράσουμε όλη την κοινωνία.

Από την πλευρά σας, ποιά καταγράφετε ως τα σημαντικότερα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν η περιοχή και οι πολίτες της;

Τα βάσανα που ταλανίζουν τους Θεσσαλούς είναι ασφαλώς πολλά και κάθε είδους και, γενικά, δεν διαφέρουν πολύ από αυτά που συναντούν οι πολίτες και των υπόλοιπων περιφερειών της Επικράτειας σε μια χώρα καθημαγμένη, σε μια πατρίδα λεηλατημένη.
Η φτώχεια, η εξαθλίωση, το κομμένο ηλεκτρικό και νερό, η αδυναμία για την εξασφάλιση ακόμη και των πιο βασικών βιοτικών αγαθών από πολλά νοικοκυριά, είναι ζητήματα πρώτης γραμμής για εμάς, τα οποία αποτελούν ντροπή για κάθε σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία.

Δίπλα σ’ αυτά τα τραγικά, βρίσκονται και άλλα, εξίσου θεμελιώδη, όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος (η καύση των σκουπιδιών της ΑΓΕΤ που γεμίζουν με καρκίνο τους κατοίκους) η ανεργία ιδιαίτερα στους νέους, και η αρπαγή από τις τράπεζες της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με την ένταση των πλειστηριασμών να αυξάνεται συνεχώς, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων πλειστηριασμών της γης των μικρομεσαίων αγροτών.

Πώς αξιολογείτε τη θητεία της περιφερειακής Αρχής Κ. Αγοραστού;

Αν θεωρηθεί ως επιτυχία το ότι η Θεσσαλία είναι πρώτη στην αύξηση της ανεργίας, ότι ο Βόλος λόγου χάρη είναι πρώτος στους καρκίνους (σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου) λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος και ότι η Περιφέρεια γεμίζει τις πόλεις τσιμέντο με τα δήθεν έργα που κάνει, και που συνεισφέρουν από ελάχιστα έως μηδενικά στην ποιότητα ζωής ακολουθώντας ένα μοντέλο ανάπτυξης προηγούμενων δεκαετιών, τότε, κάτι κατάφερε ο κ. Αγοραστός. Επειδή όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν αυτά επιτυχίες, είναι φανερό πως έχει αποτύχει παταγωδώς. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Αυτή είναι η μοίρα όλων όσων υποτάσσονται στις μνημονιακές εντολές και ασκούν μια διαχείριση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κεντρικής πολιτικής επιλογής του ξεπουλήματος των πάντων στην ιδιωτική ασυδοσία και της εκχώρησης των υποδομών και των φυσικών πόρων του τόπου σε επιχειρηματικούς ομίλους. 

Θα θέλαμε να σκιαγραφήσετε το προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο φέρνει η «Ανυπότακτη Θεσσαλία» στο δημόσιο διάλογο…

Οι σημερινές αβίωτες συνθήκες στην κοινωνία έχουν ανάγκη από την κοινή δράση. Όσοι στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, υποστηρίζουμε ότι βασική προϋπόθεση για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο είναι η ανατροπή όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων και νόμων και των αντίστοιχων πολιτικών που εφαρμόζονται στην Τ.Α.

Για μας, ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ένα προνομιακό πεδίο ανάδειξης των λαϊκών και τοπικών προβλημάτων και αναγκών.

Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους άνεργους, τους συνταξιούχους για:

  • Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ–ΔΝΤ–Κεφαλαίου στην Περιφέρεια.
  • Κοινωνικά δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις.
  • Κατάργηση του Κλεισθένη, για θεσμούς λαϊκής οργάνωσης– δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις, συμμετοχικό προϋπολογισμό κ.ά.).
  • Δημιουργία μετώπων ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, ενάντια στις διακοπές ρεύματος και νερού για τα φτωχά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση των διοδίων και ελεύθερη διέλευση των πολιτών.
  • Πρόσβαση στις δομές Υγείας – Πρόνοιας για όλους τους πολίτες.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους .
  • Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών της Περιφέρειας, προς όφελος των αναγκών των πολλών.
  • Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την καταστροφή χάριν του κέρδους, – όχι στη καύση των σκουπιδιών για τα κέρδη των πολυεθνικών.

Κλείνοντας, γιατί – κατά τη γνώμη σας – οι συμπολίτες θα πρέπει να στηρίξουν με την ψήφο τους την «Ανυπότακτη Θεσσαλία»;

Ερώτηση με απάντηση τριών σελίδων, αλλά και τριών γραμμών. Θα προτιμήσω τον δεύτερο τρόπο. Ζητάμε λοιπόν την ψήφο των Θεσσαλών, επειδή θέλουν  να ζήσουν σ’ έναν τόπο που δε θα τους πληγώνει και θα τους εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις μιας ζωής με αξιοπρέπεια και προοπτικές, που θα κρατά ένα παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον των παιδιών τους. Επειδή -αποδεδειγμένα- είμαστε αυτοί που δεν θα προδώσουμε τον καθημερινό τους αγώνα, και, τέλος, επειδή γι’ αυτό ακριβώς, είμαστε η συνείδησή τους. Για τον Λαό και τον Τόπο μας.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET


Αρέσει σε %d bloggers: