Η καταστροφή της οικονομίας είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Εννέα τρίμηνα κατά σειρά ύφεση είναι παγκόσμια πρωτιά.

Σε όλες τις κρίσεις ή στις χώρες που προσφεύγουν στο ΔΝΤ η ύφεση τραβά κατά μέσο όρο 5-6 συνεχόμενα τρίμηνα πριν περάσουμε στην ανάπτυξη. Μοναδική εξαίρεση η Ταϊλανδή την εποχή της κρίσεως στην ΝΑ Ασίας, οπού η διάρκειας της έφτασε στο σύνολο τα 8 συνεχόμενα τρίμηνα και φυσικά η τραγωδία τη Αργεντινής την οποία δεν την μετράμε.

Στην περίπτωση της χώρας μας εξελίσσεται ένα πρωτοφανές πείραμα εσωτερικής υποτίμησης το οποίο έχει σπάσει τα κοντέρ με 9 συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης.  Μάλιστα το 4ο τρίμηνο του 2010 είναι το χειρότερο έως τώρα με 6,6%,  πράγμα που δείχνει ότι μπροστά μας είναι ακόμη αρκετά τρίμηνα ύφεσης. Τα πάντα δείχνουν ότι από την τραγωδία της Ελλάδος θα διδάσκονται οι μελλοντικοί φοιτητές οικονομικών.

Περιττό να ειπωθεί ότι η καταστροφή της οικονομίας είναι πλέον μη αναστρέψιμη.  Αν συνεχίσουμε να αναζητούμε για χρόνια να θα φτάσουμε στο πάτο του βαρελιού θα φτάσουμε και θα δούμε ότι το βαρέλι συρρικνώθηκε και απόμεινε κουβάς ή ακόμη χειροτέρα… ποτήρι.

Και δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αυτό όσο παραμένουμε στο ίδιο δρόμο του μνημονίου και της τρόικας. Η μοναδική πιθανότητα σωτηρίας είναι πλέον η στάση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση ή  εναλλακτικά η σωτήρια έξοδος από το ευρώ που έπρεπε να είχε γίνει χθες.

Αρέσει σε %d bloggers: